Oblicz pierwiastki wykorzystując postać trygonometryczną

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
bambinko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 14 paź 2016, o 15:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznan
Podziękował: 33 razy

Oblicz pierwiastki wykorzystując postać trygonometryczną

Post autor: bambinko »

Oblicz pierwiastki wykorzystując postać trygonometryczną liczby zespolonej. Wyniki podaj w postaci algebraicznej.
\(\displaystyle{ \sqrt[4]{-4}}\)

\(\displaystyle{ z_{k}=\sqrt[n]{|z|}=\sqrt[n]{|z|}(cos \frac{\epsilon + 2k\pi}{n} + i sin \frac{\epsilon + 2k\pi}{n})}\)

|z|=4

\(\displaystyle{ cos\epsilon = -1 sin=0}\)

Jest to ćwiartka 2

\(\displaystyle{ \epsilon=\pi - ???}\)
miodzio1988

Oblicz pierwiastki wykorzystując postać trygonometryczną

Post autor: miodzio1988 »

Kąt to \(\displaystyle{ \pi}\)

I jeżeli na tym etapie nie potrafisz tego wyznaczyć to powinieneś kilka kroków się cofnąć w nauce
ODPOWIEDZ