Korzystając z definicji obliczyć

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
bambinko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 14 paź 2016, o 15:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznan
Podziękował: 33 razy

Korzystając z definicji obliczyć

Post autor: bambinko »

Korzystając z definicji obliczyć \(\displaystyle{ \sqrt[3]{i}}\)
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Korzystając z definicji obliczyć

Post autor: yorgin »

Wykorzystaj więc definicję. Na przykład masz ją tutaj: 2524.htm

Wyznacz odpowiednie wartości i podstaw.

Warto zacząć również od postaci trygonometrycznej tejże liczby.
bambinko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 14 paź 2016, o 15:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznan
Podziękował: 33 razy

Korzystając z definicji obliczyć

Post autor: bambinko »

\(\displaystyle{ \sqrt[n]{z}=a + bi \Leftrightarrow z=(a+bi)^n}\)

stąd:

\(\displaystyle{ \sqrt[3]{i} = a + bi \Leftrightarrow i(a+bi)^3}\)
\(\displaystyle{ i= a^3 + 3a^2bi -3ab^2 - b^3i}\)

co dalej?
Ostatnio zmieniony 21 paź 2016, o 09:15 przez Kaf, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Korzystając z definicji obliczyć

Post autor: yorgin »

Takie podejście to strzał w stopę. W ogólnym przypadku.

Skorzystaj z postaci trygonometrycznej liczby zespolonej i zastosuj wzorek, który jest na stronie, do której link podałem wcześniej.

Jeżeli jednak nie chcesz postaci trygonometrycznej, to alternatywą jest rozwiązanie układu równań przez porównanie części rzeczywistej i urojonej równości

\(\displaystyle{ i= a^3 + 3a^2bi -3ab^2 - b^3i}\).
bambinko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 14 paź 2016, o 15:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznan
Podziękował: 33 razy

Korzystając z definicji obliczyć

Post autor: bambinko »

\(\displaystyle{ a^3-3ab^2=0}\)
\(\displaystyle{ 3a^2b -b^3=1}\)
?
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

Korzystając z definicji obliczyć

Post autor: Kacperdev »

Postać trygonometryczna to udogodnienie z którego należy tu skorzystać:

\(\displaystyle{ i=\cos\left( \frac{\pi}{2}\right)+i\sin\left( \frac{\pi}{2}\right)}\)

\(\displaystyle{ \sqrt[3]{i}=\cos\left( \frac{\frac{\pi}{2}+2k\pi}{3}\right)+i\sin\left( \frac{\frac{\pi}{2}+2k\pi}{3}\right)}\)

gdzie \(\displaystyle{ k\in \left\{ 0,1,2\right\}}\)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22203
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3753 razy

Korzystając z definicji obliczyć

Post autor: a4karo »

Kacperdev pisze:Postać trygonometryczna to udogodnienie z którego należy tu skorzystać:

\(\displaystyle{ i=\cos\left( \frac{\pi}{2}\right)+i\sin\left( \frac{\pi}{2}\right)}\)

\(\displaystyle{ \sqrt[3]{i}=\cos\left( \frac{\frac{\pi}{2}+2k\pi}{3}\right)+i\sin\left( \frac{\frac{\pi}{2}+2k\pi}{3}\right)}\)

gdzie \(\displaystyle{ k\in \left\{ 0,1,2\right\}}\)
Dwója z czytania: oblicz Z DEFINICJI


Z pierwszego równania dostaniesz \(\displaystyle{ a=0}\) lub \(\displaystyle{ a^2-3b^2=0}\). Wstawienie każdej z tych rzeczy do drugiego równania da poszukiwane trzy rozwiązania
ODPOWIEDZ