Wzór dwumianowy Newtona i de Moivre’a

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Gotek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 11 paź 2016, o 07:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy

Wzór dwumianowy Newtona i de Moivre’a

Post autor: Gotek »

Do poniższego wyrażenia zastosuj a) wzór dwumianowy Newtona, b) wzór de Moivre’a.
Podaj wzory jakie otrzymujemy przez porównanie wyników.

\(\displaystyle{ (\cos x+i\sin x)^4}\)
Ostatnio zmieniony 16 paź 2016, o 18:09 przez Kaf, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Kaf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 826
Rejestracja: 8 wrz 2013, o 11:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 187 razy

Wzór dwumianowy Newtona i de Moivre’a

Post autor: Kaf »

W czym leży problem?
Gotek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 11 paź 2016, o 07:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy

Wzór dwumianowy Newtona i de Moivre’a

Post autor: Gotek »

Jak wyliczyć kąt \(\displaystyle{ x}\) w wzorze de Moivre’a?
Ostatnio zmieniony 16 paź 2016, o 18:33 przez Kaf, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Stosuj LaTeX do wszystkich symboli matematycznych.
Kaf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 826
Rejestracja: 8 wrz 2013, o 11:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 187 razy

Wzór dwumianowy Newtona i de Moivre’a

Post autor: Kaf »

Kątem jest właśnie \(\displaystyle{ x}\), więc ze wzoru de Moivre'a \(\displaystyle{ (\cos x+i\sin x)^4
=\cos 4x+i\sin 4x}\)
.
ODPOWIEDZ