Mam do rozwiązania takie równanie:
\(\displaystyle{ \overline{z}^2 \cdot z^6=256}\)
Udało mi się je przekształcić do takiej postaci:
\(\displaystyle{ |z|^4 \cdot z^4 = 2^8}\)
idąc za ciosem można byłoby to jeszcze sprowadzić do:
\(\displaystyle{ |z| \cdot z=4}\)
tylko nie wiem czy to nadal będzie równoważne. Pytanie co zrobić dalej - zamieniając \(\displaystyle{ z = a+bi}\) do niczego mnie to nie doprowadziło:
\(\displaystyle{ a^4-b^4+i(2a^3b+2ab^3) = 256}\).
Co dalej mogę z tym zrobić?
Równanie w zbiorze liczb zespolonych
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15688
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Równanie w zbiorze liczb zespolonych
To nie jest prawda. W liczbach zespolonych pierwiastkowanie jest operacją wielowartościową, więcUdało mi się je przekształcić do takiej postaci:
\(\displaystyle{ |z|^4*z^4 = 2^8}\)
idąc za ciosem można byłoby to jeszcze sprowadzić do:
\(\displaystyle{ |z|*z=4}\)
powinno z tego wyjść:
\(\displaystyle{ |z| \cdot z=4\left( \cos \frac{2k\pi}{4}+i\sin \frac{2k\pi}{4} \right),\\k\in \left\{ 0,1,2,3\right\}}\)
-- 16 paź 2016, o 14:01 --
Dalej zapisujesz \(\displaystyle{ z=|z|(\cos \theta+i\sin \theta)}\),
porównujesz argumenty kątowe (uwaga na okresowość) i moduły obu stron.
Równanie w zbiorze liczb zespolonych
Tak właśnie myślałem że to byłoby zbyt łatwe. Jak więc pójść dalej?
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15688
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Równanie w zbiorze liczb zespolonych
No przecież Ci napisałem, co masz zrobić.
Wychodzi na to, że \(\displaystyle{ |z|^2=4}\)
oraz \(\displaystyle{ \theta=2k \pi \vee \theta= \frac{\pi}{2}+2k\pi \vee \theta=\pi+2k\pi \vee \theta= \frac{3}{2}\pi +2k\pi}\), [\(\displaystyle{ heta}\) to argument kątowy z]
czyli
\(\displaystyle{ z=....}\)
Wychodzi na to, że \(\displaystyle{ |z|^2=4}\)
oraz \(\displaystyle{ \theta=2k \pi \vee \theta= \frac{\pi}{2}+2k\pi \vee \theta=\pi+2k\pi \vee \theta= \frac{3}{2}\pi +2k\pi}\), [\(\displaystyle{ heta}\) to argument kątowy z]
czyli
\(\displaystyle{ z=....}\)
Równanie w zbiorze liczb zespolonych
Przepraszam, pisząc odpowiedź nie zauważyłem edycji Twojego posta.
Czyli odpowiedź to: \(\displaystyle{ z=2 \vee z=-2 \vee z=2i \vee z=-2i}\) - już rozumiem.
Mógłbyś jeszcze wyjaśnić jak zrobiłeś ten pierwszy krok?
Czyli odpowiedź to: \(\displaystyle{ z=2 \vee z=-2 \vee z=2i \vee z=-2i}\) - już rozumiem.
Mógłbyś jeszcze wyjaśnić jak zrobiłeś ten pierwszy krok?
Bo rozumiem że prawa strona to pierwiastek zespolony 4-tego stopnia z 256?\(\displaystyle{ |z| \cdot z=4\left( \cos \frac{2k\pi}{4}+i\sin \frac{2k\pi}{4} \right),\\k\in \left\{ 0,1,2,3\right\}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Równanie w zbiorze liczb zespolonych
Już wszystko rozumiem - wystarczyło zastosować wzór na pierwiastek. Wielkie dzięki! Naprawdę, wasza pomoc jest bardzo, bardzo cenna. Miłego dnia!