liczby zespolone
-
- Użytkownik
- Posty: 153
- Rejestracja: 14 paź 2016, o 15:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznan
- Podziękował: 33 razy
liczby zespolone
Liczby zespolone
Rozwiaz rownanie w zbiorze liczb zespolonych:
\(\displaystyle{ x^2 -(5-2i)x +9-7i=0}\)
Rozwiaz rownanie w zbiorze liczb zespolonych:
\(\displaystyle{ x^2 -(5-2i)x +9-7i=0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 153
- Rejestracja: 14 paź 2016, o 15:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznan
- Podziękował: 33 razy
liczby zespolone
mam problem z pierwiastkiem z delty.
\(\displaystyle{ \sqrt{8i-15}= a+bi}\)
i co dalej?
\(\displaystyle{ \sqrt{8i-15}= a+bi}\)
i co dalej?
-
- Użytkownik
- Posty: 153
- Rejestracja: 14 paź 2016, o 15:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznan
- Podziękował: 33 razy
liczby zespolone
\(\displaystyle{ a^2-b^2=-15, \ 2abi=8}\)
stąd:
\(\displaystyle{ -b^4 +15b^2 +16=0}\)
\(\displaystyle{ b^2=t}\)
\(\displaystyle{ t^2-15t -16=0}\)
\(\displaystyle{ t=16}\)
\(\displaystyle{ b=4 \ \vee \ b=-4}\)
\(\displaystyle{ z=1 +4i \ \vee \ z=-1 -4i}\)
to mi sie nie zgadza z odpowiedzia
odpowiedz prawidlowa: \(\displaystyle{ 3+i,2-3i}\)
stąd:
\(\displaystyle{ -b^4 +15b^2 +16=0}\)
\(\displaystyle{ b^2=t}\)
\(\displaystyle{ t^2-15t -16=0}\)
\(\displaystyle{ t=16}\)
\(\displaystyle{ b=4 \ \vee \ b=-4}\)
\(\displaystyle{ z=1 +4i \ \vee \ z=-1 -4i}\)
to mi sie nie zgadza z odpowiedzia
odpowiedz prawidlowa: \(\displaystyle{ 3+i,2-3i}\)
Ostatnio zmieniony 19 paź 2016, o 07:42 przez Kaf, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
liczby zespolone
Pierwiastki z wyróżnika są OK, ale musisz policzyć pierwiastki równania kwadratowego. To one są podane w odpowiedzibambinko pisze:\(\displaystyle{ a^2-b^2=-15}\) 2abi=8
stąd:
\(\displaystyle{ -b^4 +15b^2 +16=0}\)
\(\displaystyle{ b^2=t}\)
\(\displaystyle{ t^-15t -16=0}\)
\(\displaystyle{ t=16}\)
\(\displaystyle{ b=4 v b=-4}\)
z=1 +4i v z=-1 -4i
to mi sie nie zgadza z odpowiedzia
odpowiedz prawidlowa: 3+i,2-3i
-
- Użytkownik
- Posty: 153
- Rejestracja: 14 paź 2016, o 15:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznan
- Podziękował: 33 razy
liczby zespolone
no wyliczyłam:
\(\displaystyle{ t_{1}=-1 <0 \\
t_{2}=16}\)
\(\displaystyle{ b^2 = 16 \\
b=4 \ \vee \ b=-4}\)
gdy \(\displaystyle{ b= 4}\) to \(\displaystyle{ a=1}\)
a gdy \(\displaystyle{ b=-4}\) to \(\displaystyle{ a=-1}\)
i niestety to jest źle
\(\displaystyle{ t_{1}=-1 <0 \\
t_{2}=16}\)
\(\displaystyle{ b^2 = 16 \\
b=4 \ \vee \ b=-4}\)
gdy \(\displaystyle{ b= 4}\) to \(\displaystyle{ a=1}\)
a gdy \(\displaystyle{ b=-4}\) to \(\displaystyle{ a=-1}\)
i niestety to jest źle
Ostatnio zmieniony 19 paź 2016, o 07:44 przez Kaf, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
liczby zespolone
Przeczytaj jeszcze raz zadanie od początku. Nie chodzi w nim, żeby wyliczyć pierwiastek z \(\displaystyle{ 8i-15}\) tylko o cos zupełnie innego-- 16 paź 2016, o 13:51 --Chyba masz sklerozę. Przecież tutaj pytałaś o to samo 412143.htm
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 14 paź 2016, o 20:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: pzn
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
liczby zespolone
A nie powinno wyjść: \(\displaystyle{ \frac{(5-2i)-17}{2} \Rightarrow -6-i}\) oraz \(\displaystyle{ \frac{(5-2i)+17}{2} \Rightarrow 11 -i}\)?-- 19 paź 2016, o 00:30 --MatPiotr, Tak, masz rację mi też tak wyszło.