Witajcie
Czy zbiór \(\displaystyle{ X}\) jest skończony? Jeśli tak, to wypisać wszystkie jego elementy.
\(\displaystyle{ X=\left\{ \frac{ (1+i)^{n+3} }{ (1-i)^{n} } | n \in N\right\}}\)
Proszę o pomoc
Czy zbiór jest skończony?
- Lider_M
- Użytkownik
- Posty: 867
- Rejestracja: 6 maja 2005, o 12:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MiNI PW
- Pomógł: 258 razy
Czy zbiór jest skończony?
Wyodrębnij \(\displaystyle{ n}\)-tą potęgę i pozbądź się "urojoności" z mianownika.
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 24 wrz 2016, o 17:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 10 razy
Czy zbiór jest skończony?
\(\displaystyle{ X=\left\{ \frac{ (1+i)^{2n+3} }{ 2^{n} } | n \in N\right\}}\)
Usunąłem urojoność, ale nie wiem o co chodzi z wyodrębnieniem n.
Usunąłem urojoność, ale nie wiem o co chodzi z wyodrębnieniem n.
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4074
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1395 razy
Czy zbiór jest skończony?
\(\displaystyle{ (1+i)^{2n}= 2^{n} \cdot e^{i n\frac{ \pi }{2} }}\)
dlatego :
\(\displaystyle{ \frac{ (1+i)^{2n} }{ 2^{n} }=e^{i n\frac{ \pi }{2} }}\)
wiesz jaka jest interpretacja geometryczna \(\displaystyle{ e^{i \alpha}}\) ?
dlatego :
\(\displaystyle{ \frac{ (1+i)^{2n} }{ 2^{n} }=e^{i n\frac{ \pi }{2} }}\)
wiesz jaka jest interpretacja geometryczna \(\displaystyle{ e^{i \alpha}}\) ?