Witam mam za zadanie rozwiązać nierowność , wychodzi mi dziwny wynik \(\displaystyle{ \sqrt{-2i}}\) nie wiem czy to dobrze proszę o rozwiązanie oraz instrukcję co robić krok po kroku
\(\displaystyle{ (2+i)x ^{2} -(5-i)x+(2-2i)=0}\)
Nierowność kwadratowa, liczby zespolone dziwny wynik
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Nierowność kwadratowa, liczby zespolone dziwny wynik
\(\displaystyle{ \Delta=b^2-4ac=....=-i2\\
\sqrt{\Delta}=.....\\
x_1= \frac{-b- \sqrt{\Delta}}{2a}= ...= \frac{4-i2}{5}\\
x_2= \frac{-b+ \sqrt{\Delta}}{2a}= ...=1-i}\)
\sqrt{\Delta}=.....\\
x_1= \frac{-b- \sqrt{\Delta}}{2a}= ...= \frac{4-i2}{5}\\
x_2= \frac{-b+ \sqrt{\Delta}}{2a}= ...=1-i}\)
Nierowność kwadratowa, liczby zespolone dziwny wynik
Ale na pewno wychodzi \(\displaystyle{ \sqrt{-2i}}\) ? Czemu z tego pierwiastek podstawiłeś tak jakby to było bez pierwiastka ?
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Nierowność kwadratowa, liczby zespolone dziwny wynik
Odnoszę wrażenie że działania na liczbach zespolonych to dla Ciebie terra incognita.
\(\displaystyle{ \sqrt{-2i}=-1+i \vee \sqrt{-2i}=1-i}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{-2i}=-1+i \vee \sqrt{-2i}=1-i}\)