Mam dwa zadania do rozwiązania:
a) \(\displaystyle{ z^{6} + 10z^{3} +16 = 0}\)
b) \(\displaystyle{ z^{8} + 10z^{4} +9 = 0}\)
oraz obliczyć
a) \(\displaystyle{ \sqrt[4]{4-4i \sqrt{3} }}\)
b) \(\displaystyle{ \sqrt[3]{ \sqrt{2} - i \sqrt{2} }}\)
Rozwiązać równanie w dziedzinie zespolonej
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 4 gru 2011, o 16:41
- Płeć: Mężczyzna
-
- Użytkownik
- Posty: 1116
- Rejestracja: 11 wrz 2015, o 19:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górnicza Dolina
- Podziękował: 74 razy
- Pomógł: 115 razy
Rozwiązać równanie w dziedzinie zespolonej
1.
a)\(\displaystyle{ z^3=t}\) i równanie kwadratowe
b)\(\displaystyle{ z^4=t}\) i równanie kwadratowe
a)\(\displaystyle{ z^3=t}\) i równanie kwadratowe
b)\(\displaystyle{ z^4=t}\) i równanie kwadratowe
-
- Użytkownik
- Posty: 1017
- Rejestracja: 21 mar 2009, o 11:11
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 167 razy
- Pomógł: 152 razy
Rozwiązać równanie w dziedzinie zespolonej
b) Można tak:
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{ \sqrt{2} - i \sqrt{2} } = \sqrt[6]{2} \sqrt[3]{1-i}}\),
A policzenie \(\displaystyle{ \sqrt[3]{1-i}}\) jest łatwe, najlepiej skorzystać z postaci trygonometrycznej, a potem wzór na pierwiastkowanie liczb zespolonych.
a) Podobnie:
\(\displaystyle{ \sqrt[4]{4-4i \sqrt{3} } = \sqrt[4]{4} \sqrt[4]{1-i\sqrt{3}}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{ \sqrt{2} - i \sqrt{2} } = \sqrt[6]{2} \sqrt[3]{1-i}}\),
A policzenie \(\displaystyle{ \sqrt[3]{1-i}}\) jest łatwe, najlepiej skorzystać z postaci trygonometrycznej, a potem wzór na pierwiastkowanie liczb zespolonych.
a) Podobnie:
\(\displaystyle{ \sqrt[4]{4-4i \sqrt{3} } = \sqrt[4]{4} \sqrt[4]{1-i\sqrt{3}}}\)