Oblicz wartosci pierwiastków: \(\displaystyle{ \sqrt[3]{-8}}\)
I wyszło mi:
\(\displaystyle{ w_{0}=1+i\sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ w_{1}=-2}\)
\(\displaystyle{ w_{2}=1-i\sqrt{3}}\)
ciekawe czy si zgadza
pozdrawiam
Pierwiastki (sprawdzenie wyników)
- Emiel Regis
- Użytkownik
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy
Pierwiastki (sprawdzenie wyników)
Najłatwiej podnieść do trzeciej potegi. Na kolokwium nikt z forum Cie nie sprawdzi; )
- Tycu
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 5 wrz 2007, o 17:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
- Podziękował: 7 razy
Pierwiastki (sprawdzenie wyników)
O dobrze wiedziec zgadza sie i kieruje od razu tutaj pytanko czy dana liczba podczas sprawdzenia zawsze musi byc podniesiona do 3 potęgi , czy też zależy to od liczby n ??? \(\displaystyle{ \sqrt[n]{|z|}}\)
- Emiel Regis
- Użytkownik
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy
Pierwiastki (sprawdzenie wyników)
Podnosisz do tej potęgi co jest stopień pierwiastka. Zresztą taka jest def.
\(\displaystyle{ \sqrt[n]a=b \iff b^n=a}\)
\(\displaystyle{ \sqrt[n]a=b \iff b^n=a}\)