równanie liczb zespolonych
- Tycu
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 5 wrz 2007, o 17:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
- Podziękował: 7 razy
równanie liczb zespolonych
Treść zadania: Znajdz wszystkie rozwiązania zespolone równania:
\(\displaystyle{ z^{2}-(3-2i)z-6i=0}\)
PS: Byłbym wdzieczny o rozwiązanie tego zadanka krok po kroczku gdyz w notatkach nic nie mam na temat ideologi rozwiazywania rownan liczb zespolonych i chcialbym zrozumiec cała idee.
PS1: narazie wyczaiłem ze delte można policzyc a majac delte mam \(\displaystyle{ |z|}\) i teraz majac to moge wylicz \(\displaystyle{ \cos\gamma}\)oraz\(\displaystyle{ \sin\gamma}\) czyli ogolnie moge ustalić jaki jest kąt\(\displaystyle{ \gamma}\) .... no i dalej nie wiem no chyba ze to jest zle ... nie mam pojecia :p
Pozdrawiam
\(\displaystyle{ z^{2}-(3-2i)z-6i=0}\)
PS: Byłbym wdzieczny o rozwiązanie tego zadanka krok po kroczku gdyz w notatkach nic nie mam na temat ideologi rozwiazywania rownan liczb zespolonych i chcialbym zrozumiec cała idee.
PS1: narazie wyczaiłem ze delte można policzyc a majac delte mam \(\displaystyle{ |z|}\) i teraz majac to moge wylicz \(\displaystyle{ \cos\gamma}\)oraz\(\displaystyle{ \sin\gamma}\) czyli ogolnie moge ustalić jaki jest kąt\(\displaystyle{ \gamma}\) .... no i dalej nie wiem no chyba ze to jest zle ... nie mam pojecia :p
Pozdrawiam
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
równanie liczb zespolonych
mieszasz trochę...
wg mnie:
\(\displaystyle{ \Delta=(3+2i)^{2}\\
\sqrt{\Delta}=3+2i\\
z_{1,2}=\frac{(3-2i)\pm (3+2i)}{2}}\)
wg mnie:
\(\displaystyle{ \Delta=(3+2i)^{2}\\
\sqrt{\Delta}=3+2i\\
z_{1,2}=\frac{(3-2i)\pm (3+2i)}{2}}\)
- Tycu
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 5 wrz 2007, o 17:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
- Podziękował: 7 razy
równanie liczb zespolonych
Dalej nie czaje - przyglupi jestem
jak ci mogła wyjsc taka \(\displaystyle{ \Delta=(3+2i)^{2}}\) mi wyszla taka \(\displaystyle{ \Delta=13+8i}\) a liczylem ja z calego wyrazenia.
Strasznie ubogo to rozpisałeś Mógłbyś bardziej
pozdrawiam
jak ci mogła wyjsc taka \(\displaystyle{ \Delta=(3+2i)^{2}}\) mi wyszla taka \(\displaystyle{ \Delta=13+8i}\) a liczylem ja z calego wyrazenia.
Strasznie ubogo to rozpisałeś Mógłbyś bardziej
pozdrawiam
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
równanie liczb zespolonych
\(\displaystyle{ \Delta = (3-2i)^{2}-4(-6i)=9-4-12i+24i=9-4+12i=(3)^{2}+(2i)^{2}+2\cdot 2i\cdot 3=(3+2i)^{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 16:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podlasie
- Podziękował: 4 razy
równanie liczb zespolonych
a (1+i)\(\displaystyle{ z^{2}}\)-(2-i)z-i=0 ?
delta wychodzi -3\(\displaystyle{ i^{2}}\) -8i+4 a z tego z kolei \(\displaystyle{ \sqrt{112}}\) ;/
delta wychodzi -3\(\displaystyle{ i^{2}}\) -8i+4 a z tego z kolei \(\displaystyle{ \sqrt{112}}\) ;/
-
- Użytkownik
- Posty: 385
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 14:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: rzeszów
- Podziękował: 81 razy
- Pomógł: 14 razy
równanie liczb zespolonych
a mi wyszłomajkel_mech pisze:a (1+i)\(\displaystyle{ z^{2}}\)-(2-i)z-i=0 ?
delta wychodzi -3\(\displaystyle{ i^{2}}\) -8i+4 a z tego z kolei \(\displaystyle{ \sqrt{112}}\) ;/
\(\displaystyle{ \Delta=-1 \\ \sqrt{\Delta}=i \sqrt{\Delta}=-i}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 16:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podlasie
- Podziękował: 4 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 16:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podlasie
- Podziękował: 4 razy
równanie liczb zespolonych
nie wiem moze juz jestem przemeczony z deka ale w zaden sposob delta nie wychodzi mi rowna -1
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 16:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podlasie
- Podziękował: 4 razy