Czy ułamek jest u. prostym?

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
legolas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 320
Rejestracja: 7 cze 2016, o 02:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 146 razy
Pomógł: 3 razy

Czy ułamek jest u. prostym?

Post autor: legolas »

\(\displaystyle{ \frac{jx}{\left( j+x\right)^3 }}\) Oczywiście jesteśmy w \(\displaystyle{ \CC}\)

Jeśli by to były rzeczywiste, to bym wiedział. Ale jak to ma się w zespolonych?
Awatar użytkownika
Santiago A
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 248
Rejestracja: 22 sty 2016, o 20:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zaragoza
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 51 razy

Czy ułamek jest u. prostym?

Post autor: Santiago A »

A ja bym nie wiedział, czy \(\displaystyle{ \pi}\) jest dla Ciebie ułamkiem prostym traktowanym jako element ciała liczb zespolonych? Żywię przy tym głęboką nadzieję, że zdajesz sobie sprawę z tego, iż

\(\displaystyle{ \frac{i x} {(x+i)^3} \in \mathbb C(x)}\),

a nie \(\displaystyle{ \mathbb C}\), jak można by wywnioskować z Twojego posta. Być może chodzi Ci właśnie o to algebraiczne znaczenie, wtedy odpowiedź znajdziesz na polskiej Wikipedii,

Kod: Zaznacz cały

https://pl.wikipedia.org/wiki/U%C5%82amki_proste
.
Ostatnio zmieniony 27 cze 2016, o 20:48 przez Dasio11, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
legolas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 320
Rejestracja: 7 cze 2016, o 02:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 146 razy
Pomógł: 3 razy

Czy ułamek jest u. prostym?

Post autor: legolas »

odpowiedź rodem z elektrody, gratulacje
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Czy ułamek jest u. prostym?

Post autor: kerajs »

\(\displaystyle{ \frac{jx}{\left( x+j\right)^3 }=\frac{j}{\left( x+j\right)^2 }+\frac{1}{\left( x+j\right)^3 }}\)
ODPOWIEDZ