Liczby zespolone z modułem - problem

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Alicyja
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 28 mar 2012, o 14:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Koszalin
Podziękował: 1 raz

Liczby zespolone z modułem - problem

Post autor: Alicyja »

Cześć, czy ktoś z Was ma pomysł jak to rozwiązać?

\(\displaystyle{ \left| z+1+3i\right| =2z+1-2i}\)

[ciach]

Rozwiązałam to na 2 sposoby, ale nie wiem jak trzeba to zrobić poprawnie, proszę o pomoc i wskazówki.
Ostatnio zmieniony 26 cze 2016, o 22:33 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieregulaminowy zapis - obrazki zamiast zapisu w LaTeX-u.
Awatar użytkownika
Slup
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 794
Rejestracja: 27 maja 2016, o 20:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 156 razy

Liczby zespolone z modułem - problem

Post autor: Slup »

Jestem już trochę ślepy, ale moim zdaniem dobrze to rozwiązujesz. Piszesz \(\displaystyle{ z=x+iy}\). Tylko musisz zauważyć, że:
\(\displaystyle{ 2x+1+i(2y-2)=2z+1-2i=|z+1+3i|\in \mathbb{R}}\)
Stąd:
\(\displaystyle{ 2y-2=0}\)
i dostajesz \(\displaystyle{ y=1}\). Dalej już chyba łatwo.
Alicyja
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 28 mar 2012, o 14:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Koszalin
Podziękował: 1 raz

Liczby zespolone z modułem - problem

Post autor: Alicyja »

Hmm a czy mógłbyś trochę przybliżyć skąd doszedłeś do takiego wniosku? Bo nie mogę dojść do tego skąd się to wzięło
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Liczby zespolone z modułem - problem

Post autor: a4karo »

A może pokaż swoje sposoby?
Awatar użytkownika
Slup
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 794
Rejestracja: 27 maja 2016, o 20:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 156 razy

Liczby zespolone z modułem - problem

Post autor: Slup »

a4karo jej sposoby były w tym jpg-u, ale on jest dla mnie nieczytelny. Poza tym teraz już ktoś go usunął.
Alicja po pierwsze jak piszemy \(\displaystyle{ z=x+iy}\) to zakładamy, że liczby \(\displaystyle{ x, y\in \mathbb{R}}\) są rzeczywiste. Skoro:
\(\displaystyle{ 2x+1+i(2y-2)\in \mathbb{R}}\)
to oznacza to, że część urojona liczby zespolonej:
\(\displaystyle{ 2x+1+i(2y-2)}\)
jest równa zero. Czyli:
\(\displaystyle{ 2y-2=0}\)
Alicyja
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 28 mar 2012, o 14:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Koszalin
Podziękował: 1 raz

Liczby zespolone z modułem - problem

Post autor: Alicyja »

Dziękuję, wszystko już jasne.
ODPOWIEDZ