Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
-
Mineai
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 14 sty 2016, o 13:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Tychy
Post
autor: Mineai »
Rozwiązać równianie \(\displaystyle{ z^3= \left( - \sqrt{3}+i \right) ^{15}}\)
Nawias w postaci trygonometrycznej: \(\displaystyle{ z^3=2^{15} \left( \cos \frac{ 5\pi }{6}+i\sin \frac{ 5\pi }{6} \right)}\)
Nie wiem jak dalej ruszyc to zadanie by wyznaczyć pierwiastki.
-
dec1
- Użytkownik
- Posty: 714
- Rejestracja: 21 mar 2016, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Pomógł: 191 razy
Post
autor: dec1 »
Źle Ci wyszła postać trygonometryczna