liczba zespolona do kwadratu

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
hehe231
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 20 sty 2015, o 17:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

liczba zespolona do kwadratu

Post autor: hehe231 »

Witam,
posiadam liczbę zespoloną takiej postaci:
\(\displaystyle{ z_{0}=(1- \sqrt{3})+(1+\sqrt{3})i}\)

Chcę wyznaczyć wynik z podniesienia tej liczby do kwadratu:
\(\displaystyle{ (z_{0})^{2} =}\)
Prosiłbym o opis - krok po kroku jak to wykonać.

Czy mogę wykonać to w ten sposób?
\(\displaystyle{ \begin{cases} a^{2} - b^{2} = 1- \sqrt{3} \\ 2abi = (1+ \sqrt{3})i \end{cases}}\)
Ostatnio zmieniony 19 cze 2016, o 16:48 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa tematu.
Awatar użytkownika
Medea 2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2491
Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 479 razy

liczba umcyumcy zespolona do kwadratu

Post autor: Medea 2 »

Tak, ale jest to całkowicie "bessęsowne" (chociaż tym sposobem prędzej pierwiastek znajdziesz niż kwadrat).

Ortograf zamierzony
Ostatnio zmieniony 20 cze 2016, o 06:38 przez Medea 2, łącznie zmieniany 1 raz.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34218
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5197 razy

liczba zespolona do kwadratu

Post autor: Jan Kraszewski »

hehe231 pisze:Czy mogę wykonać to w ten sposób?
\(\displaystyle{ \begin{cases} a^{2} - b^{2} = 1- \sqrt{3} \\ 2abi = (1+ \sqrt{3})i \end{cases}}\)
Nie. Tak robiłbyś, gdybyś chciał rozwiązać równanie \(\displaystyle{ z_{0}^2=(1- \sqrt{3})+(1+\sqrt{3})i}\).

Nie możesz po prostu podnieść do kwadratu?

JK
ODPOWIEDZ