Znajdz wszystkie liczby spełniające warunke

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
zxcvbnmqwertyuiop
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 18 maja 2014, o 14:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 12 razy

Znajdz wszystkie liczby spełniające warunke

Post autor: zxcvbnmqwertyuiop »

Znajdz wszystkie\(\displaystyle{ z\in \CC}\) spełniające warunek \(\displaystyle{ \Re(z * (1-i)) + z * \bar{z} = 0}\)
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

Znajdz wszystkie liczby spełniające warunke

Post autor: cosinus90 »

Zapisz np. \(\displaystyle{ z=a+bi}\), wstaw do powyższego równania i po obliczeniach postaraj się wyciągnąć wnioski.
zxcvbnmqwertyuiop
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 18 maja 2014, o 14:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 12 razy

Znajdz wszystkie liczby spełniające warunke

Post autor: zxcvbnmqwertyuiop »

cosinus90 pisze:Zapisz np. \(\displaystyle{ z=a+bi}\), wstaw do powyższego równania i po obliczeniach postaraj się wyciągnąć wnioski.

Nie wiem co dalej \(\displaystyle{ (a+1/2)^2+(b-1/2)^2-1/2=0}\)
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

Znajdz wszystkie liczby spełniające warunke

Post autor: cosinus90 »

A skąd wziąłeś tak skomplikowaną postać?
Ostatnio zmieniony 19 cze 2016, o 16:35 przez cosinus90, łącznie zmieniany 1 raz.
zxcvbnmqwertyuiop
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 18 maja 2014, o 14:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 12 razy

Znajdz wszystkie liczby spełniające warunke

Post autor: zxcvbnmqwertyuiop »

\(\displaystyle{ \Re((a+ib)(1+i))+(a+bi)(a-bi)=\Re(a-ai+bi-b)+a^2+b^2=a-b+a^2+b^2}\)
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

Znajdz wszystkie liczby spełniające warunke

Post autor: cosinus90 »

Moje niedopatrzenie, dobrze Ci wyszło. Teraz postać \(\displaystyle{ \left( a + \frac{1}{2}\right)^2 + \left(b-\frac{1}{2} \right) ^2 - \frac{1}{2} =0}\) przekształć do postaci równania okręgu i to będzie Twoja odpowiedź.
zxcvbnmqwertyuiop
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 18 maja 2014, o 14:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 12 razy

Znajdz wszystkie liczby spełniające warunke

Post autor: zxcvbnmqwertyuiop »

cosinus90 pisze:Moje niedopatrzenie, dobrze Ci wyszło. Teraz postać \(\displaystyle{ \left( a + \frac{1}{2}\right)^2 + \left(b-\frac{1}{2} \right) ^2 - \frac{1}{2} =0}\) przekształć do postaci równania okręgu i to będzie Twoja odpowiedź.
\(\displaystyle{ a=-1/2}\) i \(\displaystyle{ b=1/2}\)?

No bo nie wiem jak to się ma do tego pytania...

Znajdz wszystkie \(\displaystyle{ z\in\CC}\) spełniające warunek?

czyli\(\displaystyle{ -1/2+1i/2}\) ?
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

Znajdz wszystkie liczby spełniające warunke

Post autor: cosinus90 »

Z równania \(\displaystyle{ \left( a + \frac{1}{2}\right)^2 + \left(b-\frac{1}{2} \right) ^2 - \frac{1}{2} =0}\) otrzymujemy, że \(\displaystyle{ \left( a + \frac{1}{2}\right)^2 + \left(b-\frac{1}{2} \right) ^2 =\frac{1}{2}}\). Czyli jest to równanie okręgu na płaszczyźnie zespolonej o środku w punkcie \(\displaystyle{ \left( -\frac{1}{2}, \frac{1}{2}\right)}\) i promieniu o długości \(\displaystyle{ \frac{1}{\sqrt{2}}}\). Poszukiwane liczby zespolone to wszystkie liczby leżące na tym okręgu.
Awatar użytkownika
mortan517
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3359
Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 662 razy

Znajdz wszystkie liczby spełniające warunke

Post autor: mortan517 »

zxcvbnmqwertyuiop pisze:Znajdz wszystkie\(\displaystyle{ z\in \CC}\) spełniające warunek \(\displaystyle{ \Re(z * (1-i)) + z * \bar{z} = 0}\)
zxcvbnmqwertyuiop pisze:\(\displaystyle{ \Re((a+ib)(1+i))+(a+bi)(a-bi)=\Re(a-ai+bi-b)+a^2+b^2=a-b+a^2+b^2}\)
To w końcu \(\displaystyle{ 1-i}\) czy \(\displaystyle{ 1+i}\)?
ODPOWIEDZ