Proszę o sprawdzenie:
Oblicz: \(\displaystyle{ \left( \sin \left( \frac{\pi}{12} \right) -i\cos \left( \frac{\pi}{12} \right) \right) ^{6}}\)
Sprowadziłem sobie do postaci trygonometrycznej: \(\displaystyle{ \cos \left( \frac{-5\pi}{12} \right) +i\sin \left( \frac{-5\pi}{12} \right)}\)
I teraz z tego dostałem po spotęgowaniu:\(\displaystyle{ \cos \left( \frac{-5\pi}{2} \right) +i\sin \left( \frac{-5\pi}{12} \right)}\)
Oblicz (sprowadzenie do trygonometrycznej i potęgowanie)
-
- Użytkownik
- Posty: 1116
- Rejestracja: 11 wrz 2015, o 19:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górnicza Dolina
- Podziękował: 74 razy
- Pomógł: 115 razy
Oblicz (sprowadzenie do trygonometrycznej i potęgowanie)
Co powiesz na to:
\(\displaystyle{ \left( \frac{\cos \left( \frac{\pi}{12} \right) +i \sin \left( \frac{\pi}{12} \right) }{i} \right) ^6 = - \left( \cos \left( \frac{\pi}{2} \right) +i \sin \left( \frac{\pi}{2} \right) \right) = -i}\)
\(\displaystyle{ \left( \frac{\cos \left( \frac{\pi}{12} \right) +i \sin \left( \frac{\pi}{12} \right) }{i} \right) ^6 = - \left( \cos \left( \frac{\pi}{2} \right) +i \sin \left( \frac{\pi}{2} \right) \right) = -i}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 77
- Rejestracja: 14 lis 2015, o 00:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 1 raz
Oblicz (sprowadzenie do trygonometrycznej i potęgowanie)
Benny01, że wynik jest taki sam, ale nie wiem dlaczego tak sobie to dzielisz przez \(\displaystyle{ i}\) i nagle zmienia się znak i funkcje.