Zamiana z postaci algebraicznej na postać wykładniczą i ...
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 7 cze 2016, o 22:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
Zamiana z postaci algebraicznej na postać wykładniczą i ...
Zamiana z postaci algebraicznej na postać wykładniczą i trygonometryczną.
\(\displaystyle{ z= 3-4j}\)
To jest przykład i jak robię tak jak na uczono to nie wychodzi tylko ten przykład, chciałbym zobaczyć jak wy to rozwiązujecie.
Wiem jest to łatwe lecz nie rozumiem tego przykładu.
Pozdrawiam
EDIT.
Robię to do momentu obliczenia \(\displaystyle{ \varphi}\)
\(\displaystyle{ r = \sqrt{3 ^{2} + (-4)^{2} }
r = \sqrt{25} = 5}\)
\(\displaystyle{ \sin (\varphi)= \frac{b}{r} = \frac{-4}{5} = -0.8}\)
\(\displaystyle{ \cos (\varphi)= \frac{a}{r} = \frac{3}{5} = 0.6}\)
I teraz jak z tego obliczyć \(\displaystyle{ \varphi}\) i resztę ?
\(\displaystyle{ z= 3-4j}\)
To jest przykład i jak robię tak jak na uczono to nie wychodzi tylko ten przykład, chciałbym zobaczyć jak wy to rozwiązujecie.
Wiem jest to łatwe lecz nie rozumiem tego przykładu.
Pozdrawiam
EDIT.
Robię to do momentu obliczenia \(\displaystyle{ \varphi}\)
\(\displaystyle{ r = \sqrt{3 ^{2} + (-4)^{2} }
r = \sqrt{25} = 5}\)
\(\displaystyle{ \sin (\varphi)= \frac{b}{r} = \frac{-4}{5} = -0.8}\)
\(\displaystyle{ \cos (\varphi)= \frac{a}{r} = \frac{3}{5} = 0.6}\)
I teraz jak z tego obliczyć \(\displaystyle{ \varphi}\) i resztę ?
-
- Użytkownik
- Posty: 318
- Rejestracja: 14 maja 2016, o 16:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Pomógł: 90 razy
Zamiana z postaci algebraicznej na postać wykładniczą i ...
Po pierwsze ustalmy, w jakiej ,,ćwiartce" jest kąt \(\displaystyle{ \varphi}\). Sinus jest ujemny, ale kosinus dodatni, więc jest to czwarta ćwiartka. To było oczywiste, ponieważ liczba \(\displaystyle{ z}\) jest w czwartej ćwiartce.
Tak więc możemy poszukać kąta \(\displaystyle{ \varphi\in (-\pi/2,0)}\). Będzie to taki kąt, że \(\displaystyle{ \sin(\psi)=0,8}\), \(\displaystyle{ \psi\in(0,\pi/2)}\), gdzie \(\displaystyle{ \psi=-\varphi}\).
Zatem \(\displaystyle{ \psi=\arcsin 0,8}\), a stąd \(\displaystyle{ \varphi=-\arcsin 0,8}\).
Tak więc możemy poszukać kąta \(\displaystyle{ \varphi\in (-\pi/2,0)}\). Będzie to taki kąt, że \(\displaystyle{ \sin(\psi)=0,8}\), \(\displaystyle{ \psi\in(0,\pi/2)}\), gdzie \(\displaystyle{ \psi=-\varphi}\).
Zatem \(\displaystyle{ \psi=\arcsin 0,8}\), a stąd \(\displaystyle{ \varphi=-\arcsin 0,8}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 7 cze 2016, o 22:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
Zamiana z postaci algebraicznej na postać wykładniczą i ...
OK, a można by było w ogóle pominąć obliczanie \(\displaystyle{ \sin \varphi}\) i \(\displaystyle{ \cos \varphi}\) ?
A obliczać zaraz ze wzoru \(\displaystyle{ \varphi = \arctan \frac{b}{a}}\) i wyszło by wtedy 15 (stopni) czyli
\(\displaystyle{ \sin \varphi = \frac{ \sqrt{6} - \sqrt{2} }{4}}\)
\(\displaystyle{ \cos \varphi = \frac{ \sqrt{6} + \sqrt{2} }{4}}\)
Czy niestety nie mogę tak zrobić ?
A obliczać zaraz ze wzoru \(\displaystyle{ \varphi = \arctan \frac{b}{a}}\) i wyszło by wtedy 15 (stopni) czyli
\(\displaystyle{ \sin \varphi = \frac{ \sqrt{6} - \sqrt{2} }{4}}\)
\(\displaystyle{ \cos \varphi = \frac{ \sqrt{6} + \sqrt{2} }{4}}\)
Czy niestety nie mogę tak zrobić ?
-
- Użytkownik
- Posty: 1931
- Rejestracja: 29 maja 2009, o 11:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 145 razy
- Pomógł: 320 razy
Zamiana z postaci algebraicznej na postać wykładniczą i ...
Możesz od razu policzyć kąt z takiego wzoru:
Kod: Zaznacz cały
https://pl.wikipedia.org/api/rest_v1/media/math/render/svg/67e041ffe2d27f64f05e02893cba0417cdea78e9
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 7 cze 2016, o 22:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
Zamiana z postaci algebraicznej na postać wykładniczą i ...
Ok, czyli to samo co napisałem wyżej takie wyniki będą ?-- 8 cze 2016, o 19:23 --No Dzięki za pomoc, a teraz chciałbym abyście mi sprawdzili to co zrobiłem.
-
- Użytkownik
- Posty: 318
- Rejestracja: 14 maja 2016, o 16:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Pomógł: 90 razy
Zamiana z postaci algebraicznej na postać wykładniczą i ...
Można korzystać z tego wzoru, ale trzeba uważać na to, co napisał kalwi. Chodzi o to, że \(\displaystyle{ \tan \alpha=\tan(\alpha+\pi)}\), więc sama znajomość \(\displaystyle{ \arctan\frac ba}\) jeszcze nie wystarczy, ale trzeba jeszcze wiedzieć, w której ćwiartce będzie ten kąt.Korbeleeek pisze:OK, a można by było w ogóle pominąć obliczanie \(\displaystyle{ sin \varphi}\) i \(\displaystyle{ cos \varphi}\) ?
A obliczać zaraz ze wzoru \(\displaystyle{ \varphi = arctg \frac{b}{a}}\).
Nie wiem, skąd wyszło Ci \(\displaystyle{ 15^\circ}\). Przecież \(\displaystyle{ \tan\varphi=\frac{-0,8}{0,6}=-\frac 43}\). Ale nieważne. Mając tę wartość możemy obliczyć, że \(\displaystyle{ \varphi=-\arctan\frac 43}\) lub \(\displaystyle{ \varphi=-\arctan\frac 43+\pi}\). Znajomość, w której ćwiartce jest ten kąt pozwala otrzymać, że \(\displaystyle{ \varphi=-\arctan\frac 43}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 7 cze 2016, o 22:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
Zamiana z postaci algebraicznej na postać wykładniczą i ...
\(\displaystyle{ ctg = \frac{a}{b} = \frac{3}{-4}}\)
I chciałbym abyście sprawdzili to co jest w dwóch linkach tam są wszystkie zadania.
A to to nie wiem, jak nie macie co robić to fajnie jak byście to jedno zadanko rozwiązali
Dzięki
I chciałbym abyście sprawdzili to co jest w dwóch linkach tam są wszystkie zadania.
A to to nie wiem, jak nie macie co robić to fajnie jak byście to jedno zadanko rozwiązali
Dzięki
-
- Użytkownik
- Posty: 1931
- Rejestracja: 29 maja 2009, o 11:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 145 razy
- Pomógł: 320 razy
Zamiana z postaci algebraicznej na postać wykładniczą i ...
Nie tak działa to forum. Chcesz mieć coś sprawdzonego -> zapisz to w LaTeX-u, a nie dawaj zdjęcia.