wyrażenia zespolone

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
marlena1795
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 55
Rejestracja: 27 cze 2015, o 21:28
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin

wyrażenia zespolone

Post autor: marlena1795 »

Polecenia zadania:
Obliczyć:

a) \(\displaystyle{ \sqrt[4]{2i}}\)

b) \(\displaystyle{ \sqrt[3]{-27}}\)

c) \(\displaystyle{ \sqrt[6]{1}}\)

d) \(\displaystyle{ \sqrt[3]{i}}\)

e) \(\displaystyle{ \sqrt[3]{-1+i}}\)

Nie wiem jak obliczyć przykład a,d, e.
Co znaczyć obliczyć takie wyrażenia? Trzeba użyć wzorów na postać wykładniczą, trygonometryczną?
Czy w przykładzie b,c można od razu napisać wyniki i czy będą one takie:

b) -3
c) 1

Z góry dziękuję za udzielone odpowiedzi
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

wyrażenia zespolone

Post autor: lukasz1804 »

Użyj wzorów na postać trygonometryczną.

Pamiętaj, że pierwiastków z liczby zespolonej jest tyle, ile wskazuje stopień (pierwiastka).
ODPOWIEDZ