Zilustrować na płaszczyźnie zespolonej zbiór liczb.

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
wzorsarussa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 8 maja 2016, o 16:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Zilustrować na płaszczyźnie zespolonej zbiór liczb.

Post autor: wzorsarussa »

Zilustrować na płaszczyźnie zespolonej zbiór liczb zespolonych spełniających podany warunek:
a) \(\displaystyle{ |z+j|^{2} \le (\overline{z} - z)j +3}\)
b) \(\displaystyle{ |z-1|=|2jz+1|}\)

poza tym że trzeba wstawić \(\displaystyle{ z = x+yj}\) to nie jestem w stanie dojść do ostatecznego rozwiązania tych dwóch zadań.
macik1423
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 875
Rejestracja: 8 paź 2009, o 10:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: R do M
Podziękował: 56 razy
Pomógł: 234 razy

Zilustrować na płaszczyźnie zespolonej zbiór liczb.

Post autor: macik1423 »

Wstaw w a) \(\displaystyle{ z=x+jy}\), użyj modułu, podnieś do kwadratu, spróbuj wyznaczyć \(\displaystyle{ y}\).
Awatar użytkownika
Elvis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 765
Rejestracja: 17 paź 2004, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 89 razy

Zilustrować na płaszczyźnie zespolonej zbiór liczb.

Post autor: Elvis »

Co rozumiesz przez "ostateczne rozwiązanie"? Bo jeśli chcesz opisać te zbiory równaniami algebraicznymi, to masz to już na starcie.

W przypadku (b) równość przyjmuje postać
\(\displaystyle{ |z-1| = 2|z-j|,}\)
a więc równanie opisuje tzw. okrąg Apoloniusza dla punktów \(\displaystyle{ 1, j}\) i stosunku \(\displaystyle{ 1:2}\).
ODPOWIEDZ