Oznaczenie argumentu liczby na płaszczyźnie.

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
GluEEE
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 924
Rejestracja: 30 gru 2012, o 19:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Całkonacja
Podziękował: 227 razy
Pomógł: 14 razy

Oznaczenie argumentu liczby na płaszczyźnie.

Post autor: GluEEE »

\(\displaystyle{ arg( \frac{1}{z+i}) < \pi \\
2\pi -arg( z -(-i)) < \pi \\
arg( z - (-i)) > \pi \\}\)

A w odpowiedziach znak nierówności jest przeciwny. Co robię nie tak?

I jeszcze: \(\displaystyle{ arg(-\overline{z}) \ge \frac{\pi}{2}}\)

I jeszcze: \(\displaystyle{ z^3 =-\overline{z}}\) argumentem.

Dziękuję.
ODPOWIEDZ