Interpretacja geometryczna

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
nejfan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 77
Rejestracja: 14 lis 2015, o 00:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 1 raz

Interpretacja geometryczna

Post autor: nejfan »

Mam problem z interpretacją geometryczną danego zbioru:
\(\displaystyle{ {z \in \mathbb{C} : \left| z+i\right|+\left| z-i\right|=3}}\)
Wiem, że będzie to elipsa, ale nie wiem jak dalej to przekształcać:
\(\displaystyle{ \sqrt{x^{2}+(y+1)^{2}}+\sqrt{x^{2}+(y-1)^{2}}=3}\)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22224
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3757 razy

Interpretacja geometryczna

Post autor: a4karo »

Znasz definicję elipsy? Taka zaczynającą się od słów "... miejsce geometryczne..."
nejfan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 77
Rejestracja: 14 lis 2015, o 00:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 1 raz

Interpretacja geometryczna

Post autor: nejfan »

Nie, nie podawano nam definicji
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22224
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3757 razy

Interpretacja geometryczna

Post autor: a4karo »

Nie wierzę, że mówicie o elipse nie wiedząc czym jest elipsa. Poszukaj definicji w Internecie
ODPOWIEDZ