Można prosić o rozwiązanie i/lub jakieś wskazówki?
a) \(\displaystyle{ z^3=-i}\)
b) \(\displaystyle{ z^5 = \frac{i^3}{(i* \sqrt{3}-1) ^4}}\)
d) \(\displaystyle{ z^3 + 6z + 20 = 0}\)
e) \(\displaystyle{ z^4 - 2z^2 + 2 = 0}\)
Równania w dziedzinie liczb zespolonych
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 4 gru 2011, o 16:41
- Płeć: Mężczyzna
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Równania w dziedzinie liczb zespolonych
a,b)
lewą stronę przedstaw w postaci trygonometrycznej i spierwiastkuj.
c)
\(\displaystyle{ z_1=-2}\)
d)
podstawienie \(\displaystyle{ t=z^2}\)
lewą stronę przedstaw w postaci trygonometrycznej i spierwiastkuj.
c)
\(\displaystyle{ z_1=-2}\)
d)
podstawienie \(\displaystyle{ t=z^2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 4 gru 2011, o 16:41
- Płeć: Mężczyzna
Równania w dziedzinie liczb zespolonych
kerajs pisze:a,b)
lewą stronę przedstaw w postaci trygonometrycznej i spierwiastkuj.
c)
\(\displaystyle{ z_1=-2}\)
d)
podstawienie \(\displaystyle{ t=z^2}\)
Mógłbyś w tym c) trochę jaśniej, od czego zacząć?
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Równania w dziedzinie liczb zespolonych
Chociażby od twierdzenia o pierwiastkach wymiernych.
kerajs podał Ci pierwiastek wymierny, który z tego wychodzi, dalej dzielisz ten wielomian przez \(\displaystyle{ z+2}\) i zostaje do rozłożenia trójmian kwadratowy - delta itd.-- 20 kwi 2016, o 17:51 --Zakładam tu, że pisząc c) macie na myśli to, co zostało tu oznaczone jako d).
kerajs podał Ci pierwiastek wymierny, który z tego wychodzi, dalej dzielisz ten wielomian przez \(\displaystyle{ z+2}\) i zostaje do rozłożenia trójmian kwadratowy - delta itd.-- 20 kwi 2016, o 17:51 --Zakładam tu, że pisząc c) macie na myśli to, co zostało tu oznaczone jako d).