Witam,
W ciele liczb zespolonych działanie mnożenie definiowane jest następująco:
\(\displaystyle{ (a,b) * (c,d) = (ac - bd, ad + bc)}\)
W ciele liczb rzeczywistych mamy:
\(\displaystyle{ (a,0) * (c,0) = (ac, 0)}\),
Widać, że poprzednia definicja mnożenia jest jakiś sposób bardziej 'uogólniona wersja'.
Moje pytanie brzmi: skąd bierze się to uogólnienie? jaka intucija za tym stoi?
Mnożenie w ciele liczb zespolonych - intuicja
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Mnożenie w ciele liczb zespolonych - intuicja
\(\displaystyle{ \left( a,b\right) = a+bi}\)
\(\displaystyle{ \left( c,d\right) = c+di}\)
\(\displaystyle{ \left( a,b\right) * \left( c,d\right) = \left( a+bi\right) \cdot \left( c+di\right)}\)
\(\displaystyle{ \left( c,d\right) = c+di}\)
\(\displaystyle{ \left( a,b\right) * \left( c,d\right) = \left( a+bi\right) \cdot \left( c+di\right)}\)
Mnożenie w ciele liczb zespolonych - intuicja
\(\displaystyle{ (a+bi)(c+di)=ac+adi+bci-bd=(ac-bd)+(ad+bc)i}\)
- Peter Zof
- Użytkownik
- Posty: 585
- Rejestracja: 30 cze 2012, o 16:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa (MIMUW) / Pułtusk
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 66 razy
Mnożenie w ciele liczb zespolonych - intuicja
Niech \(\displaystyle{ z_1,z_2 \in \mathbb{C}}\). Jak wiadomo możemy zapisać te liczby w postaci trygonometrycznej
\(\displaystyle{ z_1=r_1\left(\cos(\alpha)+i\sin(\alpha)\right)}\) oraz \(\displaystyle{ z_2=r_2\left(\cos(\beta)+i\sin(\beta)\right)}\).
Korzystając z prostych tożsamości trygonometrycznych otrzymujesz, że \(\displaystyle{ z_1 \cdot z_2=r_1\cdot r_2\left(\cos(\alpha+\beta)+i\sin(\alpha+\beta)\right)}\) co może być już dla Ciebie bardziej intuicyjne
\(\displaystyle{ z_1=r_1\left(\cos(\alpha)+i\sin(\alpha)\right)}\) oraz \(\displaystyle{ z_2=r_2\left(\cos(\beta)+i\sin(\beta)\right)}\).
Korzystając z prostych tożsamości trygonometrycznych otrzymujesz, że \(\displaystyle{ z_1 \cdot z_2=r_1\cdot r_2\left(\cos(\alpha+\beta)+i\sin(\alpha+\beta)\right)}\) co może być już dla Ciebie bardziej intuicyjne
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 4 kwie 2016, o 22:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
Mnożenie w ciele liczb zespolonych - intuicja
Moim zdaniem to po prostu 'alias' na ciało w zbiorze \(\displaystyle{ R^2}\) z dwoma działaniami.Kacperdev pisze:\(\displaystyle{ \left( a,b\right) = a+bi}\)
\(\displaystyle{ \left( c,d\right) = c+di}\)
\(\displaystyle{ \left( a,b\right) * \left( c,d\right) = \left( a+bi\right) \cdot \left( c+di\right)}\)
To są już manipulacje na tym 'aliasie' i muszą być zgodne ze zdefiniowanym działaniem mnożenia.dec1 pisze:\(\displaystyle{ (a+bi)(c+di)=ac+adi+bci-bd=(ac-bd)+(ad+bc)i}\)
Chodzi mi o sytuacje, w której nie wiemy nic o liczbach zespolonych (bo jesteśmy na etapie definiowania mnożeniaw ciele, dopiero potem możemy różne własności i "uproszczenia rachunkowe wprowadzać") i próbujemy wprowadzić jakieś działanie mnożenia w takim ciele. Pytanie dlaczego akurat takie, a nie inne? Peter Zof dał chyba najlepszą odpowiedź, że chodzi o obracanie wektorów bez wykorzystania stricte sinusów i cosinusów, które są ukryte w tle.
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Mnożenie w ciele liczb zespolonych - intuicja
Może na przykład z takiej obserwacji, że iloczyn i suma macierzy postaci \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} a& -b\\b& a\end{bmatrix}}\) też jest tej postaci. A to mnożenie dokładnie zgadza się z mnożeniem liczb zespolonych