Pierwiastki zespolone wielomianów
-
- Użytkownik
- Posty: 94
- Rejestracja: 12 gru 2010, o 15:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Berest
- Podziękował: 2 razy
Pierwiastki zespolone wielomianów
Cześć mam takie zadanie:
Oblicz pierwiastki zespolone wielomianów i rozłóż je na czynniki liniowe.
a) \(\displaystyle{ x^{4} +2x - 3}\)
b) \(\displaystyle{ x^{4} + x^{2} + 1}\)
O ile z wielomianami stopnia drugiego sobie radziłem o tyle w tym przypadku nie mam pomysłu.
Oblicz pierwiastki zespolone wielomianów i rozłóż je na czynniki liniowe.
a) \(\displaystyle{ x^{4} +2x - 3}\)
b) \(\displaystyle{ x^{4} + x^{2} + 1}\)
O ile z wielomianami stopnia drugiego sobie radziłem o tyle w tym przypadku nie mam pomysłu.
-
- Użytkownik
- Posty: 94
- Rejestracja: 12 gru 2010, o 15:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Berest
- Podziękował: 2 razy
Pierwiastki zespolone wielomianów
\(\displaystyle{ x^{4}}\) mam na kartce. A to dostaliśmy wydrukowane, więc błąd raczej wykluczam.
W b podstawiłem tak jak napisałeś i wyszło tak:
\(\displaystyle{ t^{2} + t +1 = 0}\)
\(\displaystyle{ \Delta = |i| * \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ z1 = \frac{-1 + \sqrt{3i}}{2}}\)
\(\displaystyle{ z2 = \frac{-1 - \sqrt{3i}}{2}}\)
Co dalej?
W b podstawiłem tak jak napisałeś i wyszło tak:
\(\displaystyle{ t^{2} + t +1 = 0}\)
\(\displaystyle{ \Delta = |i| * \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ z1 = \frac{-1 + \sqrt{3i}}{2}}\)
\(\displaystyle{ z2 = \frac{-1 - \sqrt{3i}}{2}}\)
Co dalej?
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Pierwiastki zespolone wielomianów
b) delta to \(\displaystyle{ (-3)}\) z niej pierwiastek to \(\displaystyle{ i\sqrt 3}\) i wstawiasz do wzorów (literówki tam masz).
a) pytałem czy zamiast x-sa nie było \(\displaystyle{ x^2}\); bo w obecnej wersji widzę problemy.
a) pytałem czy zamiast x-sa nie było \(\displaystyle{ x^2}\); bo w obecnej wersji widzę problemy.
-
- Użytkownik
- Posty: 94
- Rejestracja: 12 gru 2010, o 15:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Berest
- Podziękował: 2 razy
Pierwiastki zespolone wielomianów
Kurde zgadza się, myślałem o delcie a wpisałem od razu pierwiastek z delty. Tak jak teraz patrzę na tą kartkę to w sumie mógłby być tam błąd bo np. wcześniejszy przykład wygląda tak :
\(\displaystyle{ x^{3} + 2x +3x +2}\)
Trochę bez sensu, wygląda jakby też czegoś brakowało w którymś czynniku.
A w przykładzie b, co dalej zrobić, żeby policzyć 2 kolejne pierwiastki?
\(\displaystyle{ x^{3} + 2x +3x +2}\)
Trochę bez sensu, wygląda jakby też czegoś brakowało w którymś czynniku.
A w przykładzie b, co dalej zrobić, żeby policzyć 2 kolejne pierwiastki?
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Pierwiastki zespolone wielomianów
Policz pierwiastki zespolone drugiego stopnia z otrzymanych \(\displaystyle{ z_{1}}\) i \(\displaystyle{ z_{2}}\). To, co policzyłeś, to jeszcze nie są rozwiązania wyjściowego równania.
Dodam, że pierwiastki równania \(\displaystyle{ t^{2}+t+1=0}\) powinny wyjść takie:
\(\displaystyle{ \frac{-1+\sqrt{3}i}{2}}\) oraz \(\displaystyle{ \frac{-1-\sqrt{3}i}{2}}\) (to literówki, o których wspomniał piasek101).
Dodam, że pierwiastki równania \(\displaystyle{ t^{2}+t+1=0}\) powinny wyjść takie:
\(\displaystyle{ \frac{-1+\sqrt{3}i}{2}}\) oraz \(\displaystyle{ \frac{-1-\sqrt{3}i}{2}}\) (to literówki, o których wspomniał piasek101).
-
- Użytkownik
- Posty: 94
- Rejestracja: 12 gru 2010, o 15:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Berest
- Podziękował: 2 razy
Pierwiastki zespolone wielomianów
Hmm według mnie nasze rozwiązania zasadniczo się niczym nie różnią.
-
- Użytkownik
- Posty: 94
- Rejestracja: 12 gru 2010, o 15:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Berest
- Podziękował: 2 razy
Pierwiastki zespolone wielomianów
To tak jeśli chodzi o pierwiastki zespolone drugiego stopnia z z1
to wyszło coś takiego:
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{2} + i \sqrt{2} }{2}}\)
oraz
\(\displaystyle{ \frac{ - \sqrt{2} - i \sqrt{2} }{2}}\)
I teraz się troszkę zamotałem bo ja już nie wiem, który zapis jest poprawny tj. ten wyżej czy taki:
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{2} + \sqrt{2i} }{2}}\)
oraz
\(\displaystyle{ \frac{ - \sqrt{2} - \sqrt{2i} }{2}}\)
Jeżeli wyniki się zgadzają jeśli chodzi o z1, to rozumiem, że teraz powinienem policzyć to samo dla tego z2, które wyszło z równania z tą zmienną t, tak? I to są już gotowe wyniki?
to wyszło coś takiego:
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{2} + i \sqrt{2} }{2}}\)
oraz
\(\displaystyle{ \frac{ - \sqrt{2} - i \sqrt{2} }{2}}\)
I teraz się troszkę zamotałem bo ja już nie wiem, który zapis jest poprawny tj. ten wyżej czy taki:
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{2} + \sqrt{2i} }{2}}\)
oraz
\(\displaystyle{ \frac{ - \sqrt{2} - \sqrt{2i} }{2}}\)
Jeżeli wyniki się zgadzają jeśli chodzi o z1, to rozumiem, że teraz powinienem policzyć to samo dla tego z2, które wyszło z równania z tą zmienną t, tak? I to są już gotowe wyniki?
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Pierwiastki zespolone wielomianów
Prawidłowo policzone pierwiastki drugiego stopnia z \(\displaystyle{ z_{1}= \frac{-1+\sqrt{3}i}{2}}\) to
\(\displaystyle{ \frac{ 1 + i \sqrt{3} }{2}}\)
oraz
\(\displaystyle{ \frac{ - 1 - i \sqrt{3} }{2}}\)
No i dla \(\displaystyle{ z_{2}}\) robisz to samo, łącznie cztery rozwiązania, tak jak powinno być zgodnie z zasadniczym tw. algebry.
\(\displaystyle{ \frac{ 1 + i \sqrt{3} }{2}}\)
oraz
\(\displaystyle{ \frac{ - 1 - i \sqrt{3} }{2}}\)
No i dla \(\displaystyle{ z_{2}}\) robisz to samo, łącznie cztery rozwiązania, tak jak powinno być zgodnie z zasadniczym tw. algebry.
Pierwiastki zespolone wielomianów
Co do a)
\(\displaystyle{ 0=x^4+2x-3=(x-1)(x^3+x^2+x+3)}\)
No więc widzimy, że pierwszy pierwiastek to \(\displaystyle{ x_1=1}\).
Drugi czynnik to równanie sześcienne.
\(\displaystyle{ 0=x^4+2x-3=(x-1)(x^3+x^2+x+3)}\)
No więc widzimy, że pierwszy pierwiastek to \(\displaystyle{ x_1=1}\).
Drugi czynnik to równanie sześcienne.
-
- Użytkownik
- Posty: 94
- Rejestracja: 12 gru 2010, o 15:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Berest
- Podziękował: 2 razy
Pierwiastki zespolone wielomianów
Hmm policzyłem jeszcze raz i wszyło mi podobnie tylko bez tej dwójki w mianowniku. Masz może obliczenia, bo ciekawy jestem gdzie robię błąd.
Edit - Rozwiązałem, wyszło tak samo.
Co do a - ok rozumiem skąd ta jedynka, ale co dalej?
Metodą, którą znam, nie da się już zjechać stopień niżej z wielomianem, bo żaden z dzielników "trójki" nie wyzeruje już tego wielomianu.
Edit - Rozwiązałem, wyszło tak samo.
Co do a - ok rozumiem skąd ta jedynka, ale co dalej?
Metodą, którą znam, nie da się już zjechać stopień niżej z wielomianem, bo żaden z dzielników "trójki" nie wyzeruje już tego wielomianu.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Pierwiastki zespolone wielomianów
Nie wiem, gdzie robiłeś błąd, gdyż nie przedstawiłeś przekształceń...
\(\displaystyle{ \frac{-1+\sqrt{3}i}{2}=\cos \left(\frac{2\pi}{3}+2k\pi\right)+i\sin \left(2\frac{\pi}{3}+2k\pi\right)}\). Zatem ze wzoru de Moivre'a (dzielimy argument kątowy przez \(\displaystyle{ 2}\), bo znajdujemy pierwiastki stopnia 2.) mamy
\(\displaystyle{ w_{1}=\cos \left(\frac{\pi}{3}\right)+i\sin \left(\frac{\pi}{3}\right)}\) , \(\displaystyle{ w_{2}=\cos \left(\frac{\pi}{3}+\pi\right)+i\sin \left(\frac{\pi}{3}+\pi\right)}\)
Dalej funkcje trygonometryczne to już powinieneś znać, bo to materiał szkoły średniej (wzory redukcyjne etc.).
-- 3 kwi 2016, o 03:44 --
Ten wielomian z a) jest przegięty - sprawdź, czy na pewno w zbiorze/notatkach/w tym źródle, z którego to wziąłeś, nie ma błędu lub nie popełniłeś pomyłki w przepisywaniu; przypuszczam, że nie znasz wzorów Cardana, więc dawanie czegoś takiego to przesada.
-- 3 kwi 2016, o 03:47 --
Dokładniej to gdy podzielimy argument kątowy w b), otrzymujemy
\(\displaystyle{ \frac{\pi}{3}+k\pi}\) dla \(\displaystyle{ k}\) całkowitych, z czego uzyskujemy dwa argumenty kątowe, dla których wyjdą różne liczby: np. dla k=0 i dla k=1 (bo sinus i cosinus są okresowe i mają okres główny \(\displaystyle{ 2\pi}\)).
No i tak samo można postąpić z \(\displaystyle{ z_{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{-1+\sqrt{3}i}{2}=\cos \left(\frac{2\pi}{3}+2k\pi\right)+i\sin \left(2\frac{\pi}{3}+2k\pi\right)}\). Zatem ze wzoru de Moivre'a (dzielimy argument kątowy przez \(\displaystyle{ 2}\), bo znajdujemy pierwiastki stopnia 2.) mamy
\(\displaystyle{ w_{1}=\cos \left(\frac{\pi}{3}\right)+i\sin \left(\frac{\pi}{3}\right)}\) , \(\displaystyle{ w_{2}=\cos \left(\frac{\pi}{3}+\pi\right)+i\sin \left(\frac{\pi}{3}+\pi\right)}\)
Dalej funkcje trygonometryczne to już powinieneś znać, bo to materiał szkoły średniej (wzory redukcyjne etc.).
-- 3 kwi 2016, o 03:44 --
Ten wielomian z a) jest przegięty - sprawdź, czy na pewno w zbiorze/notatkach/w tym źródle, z którego to wziąłeś, nie ma błędu lub nie popełniłeś pomyłki w przepisywaniu; przypuszczam, że nie znasz wzorów Cardana, więc dawanie czegoś takiego to przesada.
-- 3 kwi 2016, o 03:47 --
Dokładniej to gdy podzielimy argument kątowy w b), otrzymujemy
\(\displaystyle{ \frac{\pi}{3}+k\pi}\) dla \(\displaystyle{ k}\) całkowitych, z czego uzyskujemy dwa argumenty kątowe, dla których wyjdą różne liczby: np. dla k=0 i dla k=1 (bo sinus i cosinus są okresowe i mają okres główny \(\displaystyle{ 2\pi}\)).
No i tak samo można postąpić z \(\displaystyle{ z_{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 94
- Rejestracja: 12 gru 2010, o 15:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Berest
- Podziękował: 2 razy
Pierwiastki zespolone wielomianów
Dzięki, w moje obliczenia wkradł się po prostu błąd rachunkowy, ale zrobiłem jeszcze raz i wyszło tak jak i u Ciebie. Niestety - co do przykładu a) jest dokładnie taki jak napisałem - cóż może faktycznie czegoś w nim brakuje.
Wzorów Cardana nie znam i nie przypominam sobie, żeby w ogóle coś takiego było omawiane u nas na zajęciach.
Wzorów Cardana nie znam i nie przypominam sobie, żeby w ogóle coś takiego było omawiane u nas na zajęciach.
Pierwiastki zespolone wielomianów
No cóż to rozwiążmy oba przypadki polecenia a):
1) miało być \(\displaystyle{ x^4+2x^2-3=0}\):
2) jest dobrze:
Uff...
No więc widać, że autorom zadania raczej chodziło o wersję 1).
1) miało być \(\displaystyle{ x^4+2x^2-3=0}\):
Ukryta treść:
Ukryta treść:
No więc widać, że autorom zadania raczej chodziło o wersję 1).