Witam,
Treść: Znaleźć i naszkicować na płaszczyźnie zbiór:
\(\displaystyle{ \left\{ z \in C : \left| z-3\right| \le Re(z) + 3; \left| i - 1\right| \le \left| z\right| \le \left| -4i\right| \right\}}\)
Ten warunek po prawej zapisuje jako:
\(\displaystyle{ 2 \le x^2 + y^2 \le 16}\)
Czyli będzie to pierścień o małym promieniu \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) i dużym \(\displaystyle{ 4}\).
Ale to warunek po lewej przysparza mnie o ból głowy. Zapisuje w postaci kartezjańskiej:
\(\displaystyle{ \left| x - 3 + yi\right| \ge x + 3}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{(x-3)^2+y^2} \ge x + 3 | ()^{2}}\)
\(\displaystyle{ x^2 - 6x + 9 + y^2 \ge x^2 + 6x + 9}\)
\(\displaystyle{ y^2 \ge 12x}\)
I wykres wychodzi mi w ten sposób:
Czy to jest dobre rowiązanie? Bo trudno mi w to uwierzyć.
Znaleźć i naszkicować zbiór.
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
Znaleźć i naszkicować zbiór.
Nie wiem dlaczego przechodzisz z ostrych nierówności na nieostre, ale wszędzie gdzie masz linię ciągłą powinna być linia przerywana.
Ostatnio zmieniony 21 mar 2016, o 14:39 przez cosinus90, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 1330
- Rejestracja: 10 paź 2004, o 13:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów
- Pomógł: 104 razy
Znaleźć i naszkicować zbiór.
Przypomnijmy, że \(\displaystyle{ a^2 \geq b^2}\) jest równoważne \(\displaystyle{ |a| \geq |b|}\).
Zatem zbiór rozwiązań nierówności \(\displaystyle{ y^2 \geq 12 x}\) to zbiór rozwiązań nierówności
\(\displaystyle{ |x+3| \leq \sqrt{(x-3)^2 + y^2}}\).
Wobec tego czy podnosząc stronami do kwadratu nie powiększyłeś trochę swojego zbioru?
Zatem zbiór rozwiązań nierówności \(\displaystyle{ y^2 \geq 12 x}\) to zbiór rozwiązań nierówności
\(\displaystyle{ |x+3| \leq \sqrt{(x-3)^2 + y^2}}\).
Wobec tego czy podnosząc stronami do kwadratu nie powiększyłeś trochę swojego zbioru?
-
- Użytkownik
- Posty: 191
- Rejestracja: 27 paź 2012, o 14:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 42 razy
Znaleźć i naszkicować zbiór.
Nie jestem do końca pewien, bo wydaje mi się, że to by miało znaczenie tylko dla \(\displaystyle{ x<-3}\), ale dla takich wartości równanie i tak było by spełnione, bo po lewej (pod pierwiastkiem) zawsze będzie liczba dodatnia, ale mogę się mylić.-- 21 mar 2016, o 15:47 --liu pisze: Wobec tego czy podnosząc stronami do kwadratu nie powiększyłeś trochę swojego zbioru?
Już poprawione.cosinus90 pisze:Nie wiem dlaczego przechodzisz z ostrych nierówności na nieostre, ale wszędzie gdzie masz linię ciągłą powinna być linia przerywana.