Witam, proszę o pomoc z tym przykładem. Z góry dziękuje.
\(\displaystyle{ \left| \frac{z-5}{z-1} \right| = 1}\)
Narysuj zbiór liczb zespolonych spełniający warunki.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 18 mar 2016, o 16:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
Narysuj zbiór liczb zespolonych spełniający warunki.
Ostatnio zmieniony 18 mar 2016, o 16:55 przez Zahion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
Narysuj zbiór liczb zespolonych spełniający warunki.
Pomnóż obustronnie przez mianownik z założeniem \(\displaystyle{ z \neq 1}\) i podstaw \(\displaystyle{ z=a+bi}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 18 mar 2016, o 16:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
Narysuj zbiór liczb zespolonych spełniający warunki.
Tak robiłem wcześniej, podstawiam za \(\displaystyle{ z=x+yi}\), i dochodzę po wszystkich przekształceniach i obliczeniach do postaci \(\displaystyle{ x=3}\). Czyli na płaszczyźnie zespolonej zaznaczam linię prostą przecinającą 3 na osi Rez?cosinus90 pisze:Pomnóż obustronnie przez mianownik z założeniem \(\displaystyle{ z \neq 1}\) i podstaw \(\displaystyle{ z=a+bi}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Narysuj zbiór liczb zespolonych spełniający warunki.
A spróbuj przeczytać ten warunek tak: szukamy liczb \(\displaystyle{ z=(x,y)}\) na płaszczyźnie, których odległość od punktu \(\displaystyle{ (5,0)}\) (czyli \(\displaystyle{ |z-5|}\)) jest taka sama jak odległość od punktu \(\displaystyle{ (1,0)}\) (czyli \(\displaystyle{ |z-1|}\)).
I nic nie trzeba liczyć - sama geometria.
I nic nie trzeba liczyć - sama geometria.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 18 mar 2016, o 16:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
Narysuj zbiór liczb zespolonych spełniający warunki.
Dziękuje wszystkim za pomoc Kolega z grupy mnie zmylił że jemu powychodziły jakieś okręgi, i na siłę kombinowałem żeby uzyskać okrąg. A jak się okazuje, jednak najprostsze rozwiązania są najlepsze.