Pierwiastek liczy zespolonej
Pierwiastek liczy zespolonej
Skąd sie to wzieło bo koleś na automatyce nie miał czasu nam wytłumaczyć
tzn te \(\displaystyle{ s_1, s_2 , s_3}\)
a) \(\displaystyle{ F(s)= \frac{5}{s(1+10s)}}\)
\(\displaystyle{ s_1 = 0 \\[1ex]
s _{2} = - \frac{1}{10}}\)
b) \(\displaystyle{ F(s)= \frac{10}{(1+2s)^3}}\)
\(\displaystyle{ s_1 = - \frac{1}{2} \\
s_2 = 3}\)
Przykłady pierwiastków zespolonych
A) \(\displaystyle{ F(s)= \frac{3 \cdot 2^s + 9s + 110}{(s+1) ( 2^s + 25)}}\)
\(\displaystyle{ s_{1}=-1 \\
s_{2}=5j \\
s_{3}=-5j}\)
B) \(\displaystyle{ F(s) = \frac{1}{s^2+2s+0,25 }}\)
\(\displaystyle{ s_1 =-1-0,5j \\
s_2 = -1+0,5j}\)
tzn te \(\displaystyle{ s_1, s_2 , s_3}\)
a) \(\displaystyle{ F(s)= \frac{5}{s(1+10s)}}\)
\(\displaystyle{ s_1 = 0 \\[1ex]
s _{2} = - \frac{1}{10}}\)
b) \(\displaystyle{ F(s)= \frac{10}{(1+2s)^3}}\)
\(\displaystyle{ s_1 = - \frac{1}{2} \\
s_2 = 3}\)
Przykłady pierwiastków zespolonych
A) \(\displaystyle{ F(s)= \frac{3 \cdot 2^s + 9s + 110}{(s+1) ( 2^s + 25)}}\)
\(\displaystyle{ s_{1}=-1 \\
s_{2}=5j \\
s_{3}=-5j}\)
B) \(\displaystyle{ F(s) = \frac{1}{s^2+2s+0,25 }}\)
\(\displaystyle{ s_1 =-1-0,5j \\
s_2 = -1+0,5j}\)
Ostatnio zmieniony 8 mar 2016, o 19:44 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 426
- Rejestracja: 29 paź 2015, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 90 razy
Pierwiastek liczy zespolonej
Są to wartości \(\displaystyle{ s}\), dla których mianownik ułamka wynosi zero.
Pierwiastek liczy zespolonej
Czyli jak to jest rozwiazane, liczę delte i nie wychodzi mi. Coś źle robię.
b) \(\displaystyle{ F(s) = \frac{1}{s^2+2s +0,25 }}\)
\(\displaystyle{ s_1 =-1-0,5j \\
s_2 = -1+0,5j}\)
b) \(\displaystyle{ F(s) = \frac{1}{s^2+2s +0,25 }}\)
\(\displaystyle{ s_1 =-1-0,5j \\
s_2 = -1+0,5j}\)
Pierwiastek liczy zespolonej
\(\displaystyle{ \Delta= b^{2}-4ac\\
\Delta =4 i^{2} -4i +0,25i\\
\Delta=-4+1=-3}\)
tyle reszta jakieś głupoty mi wychodzą. Nie wiem jak dalej sie za to zabrać. nawet nie wiem czy to dobrze rozpisałem, nie kumam tego.
\Delta =4 i^{2} -4i +0,25i\\
\Delta=-4+1=-3}\)
tyle reszta jakieś głupoty mi wychodzą. Nie wiem jak dalej sie za to zabrać. nawet nie wiem czy to dobrze rozpisałem, nie kumam tego.
Ostatnio zmieniony 8 mar 2016, o 22:48 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
Pierwiastek liczy zespolonej
Powinieneś policzyć wyróżnik trójmianu kwadratowego znajdującego się w mianowniku ułamka, a tutaj policzyłeś... w sumie nawet nie wiem czego.
Pierwiastek liczy zespolonej
\(\displaystyle{ s ^{2} +2s +0,25
a=1
b=-2
c=0,25
delta=- 2^{2} -4*0,25=4-1=3}\)
i co dalej
a=1
b=-2
c=0,25
delta=- 2^{2} -4*0,25=4-1=3}\)
i co dalej
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
Pierwiastek liczy zespolonej
I teraz wyznacz miejsca zerowe tego trójmianu korzystając z ogólnie znanych wzorów. Od razu zaznaczam, że to nie będą takie liczby jakie początkowo podałeś jako rozwiązanie.
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy