Pierwiastek z i

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Pospolitus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 20 cze 2014, o 17:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Swiat
Podziękował: 14 razy

Pierwiastek z i

Post autor: Pospolitus »

\(\displaystyle{ \sqrt[]{i^{18} }}\)
macik1423
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 875
Rejestracja: 8 paź 2009, o 10:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: R do M
Podziękował: 56 razy
Pomógł: 234 razy

Pierwiastek z i

Post autor: macik1423 »

\(\displaystyle{ i ^{18}=-1}\)
Pospolitus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 20 cze 2014, o 17:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Swiat
Podziękował: 14 razy

Pierwiastek z i

Post autor: Pospolitus »

Wtedy wychodzą mi 3 rozwiązania
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22227
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3757 razy

Pierwiastek z i

Post autor: a4karo »

A jak definiujesz symbol \(\displaystyle{ \sqrt{z}}\) ?
Pospolitus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 20 cze 2014, o 17:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Swiat
Podziękował: 14 razy

Pierwiastek z i

Post autor: Pospolitus »

\(\displaystyle{ \sqrt{-1}=x+iy}\)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22227
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3757 razy

Pierwiastek z i

Post autor: a4karo »

To nie jest definicja
ODPOWIEDZ