\(\displaystyle{ z^3=(-2+2 \sqrt{3}i)\overline{z}}\)
Mam takie zadanie i nie za bardzo chce mi to wyjść. Bardzo proszę o pomoc.
Postać trygonometryczna
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Postać trygonometryczna
Dość wygodna byłaby zamiana na postać trygonometryczną. Po drodze przyda się wzór de Moivre'a.
-- 10 lut 2016, o 21:53 --
Można najpierw pomnożyć obustronnie przez \(\displaystyle{ z}\) i wykorzystać tożsamość \(\displaystyle{ z\overline z=\left| z\right|^{2}}\).
-- 10 lut 2016, o 21:53 --
Można najpierw pomnożyć obustronnie przez \(\displaystyle{ z}\) i wykorzystać tożsamość \(\displaystyle{ z\overline z=\left| z\right|^{2}}\).
Postać trygonometryczna
Zrobiłem tak i przy liczeniu \(\displaystyle{ cos}\) i \(\displaystyle{ sin}\) wyszly dziwne pierwiastki. Teraz nie wiem czy się gdzies pomylilem, czy tego nie da sie rozwiązać za pomocą postaci trygonometrycznej.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Postać trygonometryczna
To jest moje ulubione zdanie, kiedy długo próbuję udowodnić jakieś twierdzenie, ale to tak nie działa. Podobnie tutaj się da.nie da sie
Gotowiec:
Kod: Zaznacz cały
https://pl.wikipedia.org/wiki/Wz%C3%B3r_de_Moivre%E2%80%99a
-- 10 lut 2016, o 22:18 --
Aha, w zasadzie to nie powinno się mnożyć przez \(\displaystyle{ z}\), dopóki nie rozważyliśmy \(\displaystyle{ z=0}\), bo tak, to można by "pokazać", że wszystkie liczby są równe, ale tutaj odbyło się to bez komplikacji.