Rozwiązać równanie
Rozwiązać równanie
Rozwiązać równanie \(\displaystyle{ (i+z) ^{5}=i+z}\). Wynik podać w postaci algebraicznej.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Rozwiązać równanie
\(\displaystyle{ (i+z) ^{5}-(i+z)=0 \\
(i+z)\left[ (i+z) ^{4}-1\right] =0 \\
(i+z)\left[ (i+z) ^{2}-1\right]\left| (i+z) ^{2}+1 \right| =0 \\
(i+z)\left[ (i+z) -1\right]\left| (i+z) +1 \right| \left[ (i+z) -i\right]\left| (i+z) +i \right| =0 \\}\)
Dalej pewnie potrafisz.
Edit.
Sorry, wszędzie mają być nawiasy.
(i+z)\left[ (i+z) ^{4}-1\right] =0 \\
(i+z)\left[ (i+z) ^{2}-1\right]\left| (i+z) ^{2}+1 \right| =0 \\
(i+z)\left[ (i+z) -1\right]\left| (i+z) +1 \right| \left[ (i+z) -i\right]\left| (i+z) +i \right| =0 \\}\)
Dalej pewnie potrafisz.
Edit.
Sorry, wszędzie mają być nawiasy.
Ostatnio zmieniony 10 lut 2016, o 21:21 przez kerajs, łącznie zmieniany 1 raz.
Rozwiązać równanie
Mam 3 pierwiastki
z=i
z=1-i
z=-1-i
ale mam problem z \(\displaystyle{ \left|(i+z)=i \right| =0}\)
\(\displaystyle{ \left| (i+z)+i\right| =0}\)
z=i
z=1-i
z=-1-i
ale mam problem z \(\displaystyle{ \left|(i+z)=i \right| =0}\)
\(\displaystyle{ \left| (i+z)+i\right| =0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 22207
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3754 razy
Rozwiązać równanie
czarna_mb pisze:Mam 3 pierwiastki
z=i
z=1-i
z=-1-i
ale mam problem z \(\displaystyle{ \left|(i+z)=i \right| =0}\)
\(\displaystyle{ \left| (i+z)+i\right| =0}\)
Tak zwykłe nawiasy powinny być , a nie moduły. Wiedziałabyś to, gdybyś przeanalizowała rozumowanie kerajsa.
Po to własnie dajemy wskazówki