Witajcie.
Mam pewien problem z wyliczeniem części rzeczywistej i urojonej z liczby zespolonej \(\displaystyle{ y=\sqrt{4-i}}\)
mianowicie nie jestem pewny czy w tego typu równaniu mogę wszystko to co znajduje sie po prawej stronie przyjąć jako \(\displaystyle{ z=\sqrt{4-i}}\) obliczyć i podać co jest liczbą rzeczywistą a co urojoną(i co zrobić z y) czy wgl. źle się za to zabrałem i trzeba to zrobić w inny sposób?
Wyliczenie czesci rzeczywistej i urojonej z liczby zes
-
- Użytkownik
- Posty: 74
- Rejestracja: 1 lut 2016, o 12:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznan
- Pomógł: 20 razy
Wyliczenie czesci rzeczywistej i urojonej z liczby zes
Dobra słuchaj i ucz się odemnie
\(\displaystyle{ y= \sqrt{4-i}}\)
\(\displaystyle{ x+yi= \sqrt{4-i}}\)
\(\displaystyle{ (x+yi) ^{2} =4-i}\)
\(\displaystyle{ x ^{2} +2xyi-y ^{2} =4-i}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases}x ^{2} -y ^{2} =4 \\ 2xyi=-i \end{cases}}\)
Jeszcze Wzór był na to ale nie pamiętam:D
\(\displaystyle{ y= \sqrt{4-i}}\)
\(\displaystyle{ x+yi= \sqrt{4-i}}\)
\(\displaystyle{ (x+yi) ^{2} =4-i}\)
\(\displaystyle{ x ^{2} +2xyi-y ^{2} =4-i}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases}x ^{2} -y ^{2} =4 \\ 2xyi=-i \end{cases}}\)
Jeszcze Wzór był na to ale nie pamiętam:D
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 2 lut 2016, o 22:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
Wyliczenie czesci rzeczywistej i urojonej z liczby zes
No to spoko (jedynie w równaniu nie wpisywałem części urojonej ) .Tam można do równania dodać \(\displaystyle{ x ^{2}+y ^{2} = \sqrt{Re^{2}+Im^{2}}}\)?-- 2 lut 2016, o 22:49 --Można poprosić o wynik tego zadania, ponieważ wychodzą mi jakiś dziwne liczby i nie jestem pewien...?
-
- Użytkownik
- Posty: 426
- Rejestracja: 29 paź 2015, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 90 razy