część urojona

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Tyfon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 116
Rejestracja: 10 sty 2015, o 12:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 1 raz

część urojona

Post autor: Tyfon »

\(\displaystyle{ Im \left( \frac{1+iz}{1-iz} \right) =1}\)

Zastanawiam się juz chwilę nad tym. Tak jak robiłem to bardzo dużo rachunków było, więc podejrzewam, że robiłem źle. Mógłby ktoś dać jakąś wskazówkę?
macik1423
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 875
Rejestracja: 8 paź 2009, o 10:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: R do M
Podziękował: 56 razy
Pomógł: 234 razy

część urojona

Post autor: macik1423 »

Próbowałeś tak: \(\displaystyle{ \frac{1+iz}{1-iz} \cdot \frac{1+iz}{1+iz}}\)?
Tyfon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 116
Rejestracja: 10 sty 2015, o 12:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 1 raz

część urojona

Post autor: Tyfon »

Tak, ale dalej i tak się komplikuje sprawa
macik1423
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 875
Rejestracja: 8 paź 2009, o 10:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: R do M
Podziękował: 56 razy
Pomógł: 234 razy

część urojona

Post autor: macik1423 »

Może łatwiej będzie: \(\displaystyle{ \frac{1+i(x+iy)}{1-i(x+iy)}=\frac{1+ix-y}{1-ix+y}=\frac{(1-y)+ix}{(1+y)-ix}\cdot \frac{(1+y)+ix}{(1+y)+ix}=\frac{\left(\left(1+ix\right)-y\right)\cdot\left(\left(1+ix\right)+y\right)}{(1+y)^2+x^2}}\)
ODPOWIEDZ