Witam, mam za zadanie zapisać równanie takiej elipsy na płaszczyźnie zespolonej wykorzystując równania liczb zespolonych, pomocy
Elipsa na płaszczyźnie zespolonej
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Elipsa na płaszczyźnie zespolonej
Z przecięcia dwóch połosi elipsy oraz dwóch punktów leżących na pólosi wielkiej mam równanie:
\(\displaystyle{ \frac{(x+ \frac{1}{2} )^2}{(\frac{5}{2} )^2} + \frac{(y-2)^2}{b^2}=1}\)
wartość ,,b' dostaniesz jak wstawisz dokładne, a mi nieznane, współrzędne trzeciego niebieskiego kółeczka.
Wtedy współrzędne ognisk to:
\(\displaystyle{ F_1=\left(- \sqrt{(\frac{5}{2} )^2-b^2}- \frac{1}{2} ,2 \right) \ , \ F_2=\left(\sqrt{(\frac{5}{2} )^2-b^2}- \frac{1}{2},2 \right)}\)
a szukane równanie elipsy to:
\(\displaystyle{ \left|z-(- \sqrt{(\frac{5}{2} )^2-b^2}- \frac{1}{2} +i2) \right| +\left|z-( \sqrt{(\frac{5}{2} )^2-b^2}- \frac{1}{2} +i2) \right| =2 \cdot \frac{5}{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{(x+ \frac{1}{2} )^2}{(\frac{5}{2} )^2} + \frac{(y-2)^2}{b^2}=1}\)
wartość ,,b' dostaniesz jak wstawisz dokładne, a mi nieznane, współrzędne trzeciego niebieskiego kółeczka.
Wtedy współrzędne ognisk to:
\(\displaystyle{ F_1=\left(- \sqrt{(\frac{5}{2} )^2-b^2}- \frac{1}{2} ,2 \right) \ , \ F_2=\left(\sqrt{(\frac{5}{2} )^2-b^2}- \frac{1}{2},2 \right)}\)
a szukane równanie elipsy to:
\(\displaystyle{ \left|z-(- \sqrt{(\frac{5}{2} )^2-b^2}- \frac{1}{2} +i2) \right| +\left|z-( \sqrt{(\frac{5}{2} )^2-b^2}- \frac{1}{2} +i2) \right| =2 \cdot \frac{5}{2}}\)
Elipsa na płaszczyźnie zespolonej
Czy wartość "b" jest konieczna do obliczenia tego równania? Mogłabym prosić o rozwiązanie tego równania elipsy krok po kroku?
-
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 20 cze 2014, o 17:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Swiat
- Podziękował: 14 razy
Elipsa na płaszczyźnie zespolonej
up
Ostatnio zmieniony 3 lut 2016, o 16:59 przez kikkk, łącznie zmieniany 1 raz.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Elipsa na płaszczyźnie zespolonej
Twoje pytanie świadczy niestety o tym, że równanie elipsy jest Ci całkowicie obce.kikkk pisze:Czy wartość "b" jest konieczna do obliczenia tego równania? Mogłabym prosić o rozwiązanie tego równania elipsy krok po kroku?
Poczytaj wpierw o elipsie np:
Kod: Zaznacz cały
https://pl.wikipedia.org/wiki/Elipsa
Jak będziesz wiedziała dlaczego moje pierwsze równanie odczytane z rysunku tak wygląda wrócimy do tematu.
Na rysunku osie nie są zdefiniowane . Punkt \(\displaystyle{ (x,y)}\) na XOY można potraktować jak punkt \(\displaystyle{ x+iy}\) na zespolonej.Pospolitus pisze:Czy ta elipsa będzie wyglądać tak samo na płaszczyźnie urojonej?