Witam wszystkich forumowiczów! To mój pierwszy post na stronie
Mam problem z pewnym zadaniem: Na płaszczyźnie zespolonej narysuj zbiór:
\(\displaystyle{ z ^{3} =( \sqrt{2} - i \sqrt{3} ) ^{3}}\)
Próbowałem ze wzoru de Moivre'a lecz przy sprowadzaniu do postaci trygonometrycznej nie umiem obliczyć kąta, natomiast gdy normalnie podnoszę do ^3 to dochodzę do układu:
\(\displaystyle{ x ^{3} - 3xy ^{2} =-7 \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ 3x ^{2} y - y ^{3} =-3 \sqrt{3}}\) i dalej nie ruszę
Bardzo proszę Was o pomoc.
Narysuj zbiór
Narysuj zbiór
Tak, potrafię. Wychodzi:
\(\displaystyle{ w _{0} = 1}\)
\(\displaystyle{ w _{1} = - \frac{1}{2} + i \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ w _{2} = 1}\)
Ale nie wiem co dalej...
\(\displaystyle{ w _{0} = 1}\)
\(\displaystyle{ w _{1} = - \frac{1}{2} + i \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ w _{2} = 1}\)
Ale nie wiem co dalej...
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10222
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2361 razy
Narysuj zbiór
Jeden pierwiastek wypisałeś dwukrotnie.
Twoje równanie można przekształcić do
\(\displaystyle{ \left( \frac{z}{\sqrt{2} - i \sqrt{3}} \right)^3 = 1.}\)
Jeśli więc rozwiążesz równanie \(\displaystyle{ w^3 = 1,}\) otrzymując
\(\displaystyle{ w^3 = 1 \iff w = w_1 \vee w = w_2 \vee w = w_3,}\)
to wtedy rozwiązaniem twojego równania będzie
\(\displaystyle{ \frac{z}{\sqrt{2} - i \sqrt{3}} = w_1 \vee \frac{z}{\sqrt{2} - i \sqrt{3}} = w_2 \vee \frac{z}{\sqrt{2} - i \sqrt{3}} = w_3.}\)
Twoje równanie można przekształcić do
\(\displaystyle{ \left( \frac{z}{\sqrt{2} - i \sqrt{3}} \right)^3 = 1.}\)
Jeśli więc rozwiążesz równanie \(\displaystyle{ w^3 = 1,}\) otrzymując
\(\displaystyle{ w^3 = 1 \iff w = w_1 \vee w = w_2 \vee w = w_3,}\)
to wtedy rozwiązaniem twojego równania będzie
\(\displaystyle{ \frac{z}{\sqrt{2} - i \sqrt{3}} = w_1 \vee \frac{z}{\sqrt{2} - i \sqrt{3}} = w_2 \vee \frac{z}{\sqrt{2} - i \sqrt{3}} = w_3.}\)