Cześć,
Mam wątpliwości co do tego jak będzie wyglądała postać sprzężona poniższego wyrażenia:
\(\displaystyle{ \frac{V \cdot \cos \alpha -V \cdot j\sin \alpha }{jXc}+ \frac{2V \cdot j\sin \alpha }{R+jXL}}\)
Czy w takim przypadku ulega zmianie każdy znak poprzedzjący dodawanie liczby zespolonej, czy jedynie znak "główny"?
Postać sprzężona wyrażena.
-
- Użytkownik
- Posty: 1017
- Rejestracja: 21 mar 2009, o 11:11
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 167 razy
- Pomógł: 152 razy
Postać sprzężona wyrażena.
Chcesz pewnie zastosować wzory na iloczyn sprzężeń i sumę sprzężeń. Masz tutaj symbolicznie
\(\displaystyle{ \frac{c}{d}+\frac{e}{f}}\). Korzystamy z ów wzorów, więc:
\(\displaystyle{ \overline{\left( \frac{c}{d}+\frac{e}{f}\right) }=\frac{\overline{c}}{\overline{d}}+\frac{\overline{e}}{\overline{f}}}\)
Innymi słowami, trzeba zmienić znaki w każdym mianowniku, i w każdym liczniku (znaki przy części urojonej). Znak dodawania "główny" (chociaż kto wie o co Ci chodzi), zostaje bez zmian.
\(\displaystyle{ \frac{c}{d}+\frac{e}{f}}\). Korzystamy z ów wzorów, więc:
\(\displaystyle{ \overline{\left( \frac{c}{d}+\frac{e}{f}\right) }=\frac{\overline{c}}{\overline{d}}+\frac{\overline{e}}{\overline{f}}}\)
Innymi słowami, trzeba zmienić znaki w każdym mianowniku, i w każdym liczniku (znaki przy części urojonej). Znak dodawania "główny" (chociaż kto wie o co Ci chodzi), zostaje bez zmian.