Mam taki zbior do rozwiazania
\(\displaystyle{ {z\in C: arg(iz)=\frac{\pi}{3}}\)
licze to ze wzoru
\(\displaystyle{ arg(z1*z2)=argz1+argz2+2k\pi \ dla \ k=0 \ lub \ k=-1}\)
i po podstawieniu ze \(\displaystyle{ argi=3/2\pi}\)
wychodzi \(\displaystyle{ argz=-\frac{7\pi}{6}-2k\pi}\) i licze dla k=-1 bo \(\displaystyle{ 0\leqslant argz\leqslant 2\pi}\) i z tego wwychodzi mi \(\displaystyle{ 5/6\pi}\) a w odp jest \(\displaystyle{ -\pi/6}\)
nie wiem czy zle licze czy cos nie gra w odp
narysowac na plaszczyznie zespolonej zbior
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 7 cze 2007, o 19:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: rtggbfg
-
- Użytkownik
- Posty: 145
- Rejestracja: 24 lut 2007, o 16:18
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Podlasie
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 27 razy
narysowac na plaszczyznie zespolonej zbior
hmm...
Wydaje mi się,ze cały błąd tkwi, w tym:
\(\displaystyle{ arg (i)=\frac{\pi}{2}}\),a nie \(\displaystyle{ \frac{3}{2}\pi}\)
Wydaje mi się,ze cały błąd tkwi, w tym:
\(\displaystyle{ arg (i)=\frac{\pi}{2}}\),a nie \(\displaystyle{ \frac{3}{2}\pi}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 7 cze 2007, o 19:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: rtggbfg
narysowac na plaszczyznie zespolonej zbior
faktycznieKasiula@ pisze:hmm...
Wydaje mi się,ze cały błąd tkwi, w tym:
\(\displaystyle{ arg (i)=\frac{\pi}{2}}\),a nie \(\displaystyle{ \frac{3}{2}\pi}\)
dzieki