zaznaczyć na płaszczyźnie zespolonej rozwiązania spełniające
-
- Użytkownik
- Posty: 228
- Rejestracja: 8 sty 2016, o 10:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lądek
- Podziękował: 10 razy
zaznaczyć na płaszczyźnie zespolonej rozwiązania spełniające
takie równanie
\(\displaystyle{ \frac{ \pi }{2}<argz ^{3}< \pi}\)
Wiem mniej więcej jak się za takie zadania zabierać, ale nie wiem co zrobić gdy mamy \(\displaystyle{ z^3}\), czy to jakieś innej potęgi?
podstawiamy \(\displaystyle{ (a+bi)^3}\) i liczymy ze wzoru na sześcian sumy?
Ale co dalej
\(\displaystyle{ \frac{ \pi }{2}<argz ^{3}< \pi}\)
Wiem mniej więcej jak się za takie zadania zabierać, ale nie wiem co zrobić gdy mamy \(\displaystyle{ z^3}\), czy to jakieś innej potęgi?
podstawiamy \(\displaystyle{ (a+bi)^3}\) i liczymy ze wzoru na sześcian sumy?
Ale co dalej
-
- Użytkownik
- Posty: 228
- Rejestracja: 8 sty 2016, o 10:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lądek
- Podziękował: 10 razy
zaznaczyć na płaszczyźnie zespolonej rozwiązania spełniające
no nie wiem. Pomusz i nie zadawaj pytań. Nie chce przecież gotowca tylko co zrobić z tą potęgą. \(\displaystyle{ \varphi^3}\)? Nawet jeżeli tak jest to mi nic nie mówi i nadal nie będę wiedział jak to zaznaczyć.
Czy może to będą 3 obszary w 3 różnych ćwiartkach I, II i III?
Czy może to będą 3 obszary w 3 różnych ćwiartkach I, II i III?
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
zaznaczyć na płaszczyźnie zespolonej rozwiązania spełniające
Na początek.
Umiesz zrobić to zadanie bez sześcianu?
Umiesz zrobić to zadanie bez sześcianu?
-
- Użytkownik
- Posty: 228
- Rejestracja: 8 sty 2016, o 10:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lądek
- Podziękował: 10 razy
zaznaczyć na płaszczyźnie zespolonej rozwiązania spełniające
Nie.
-- 26 sty 2016, o 14:57 --
Nie no bez sześcianu umiem zrobić lajtowo, to proste. Dwie linie w kącie 90 i 180, czyli 2 ćwiartka układu i zaznaczyć obszar między nimi-- 27 sty 2016, o 09:00 --ref
-- 26 sty 2016, o 14:57 --
Nie no bez sześcianu umiem zrobić lajtowo, to proste. Dwie linie w kącie 90 i 180, czyli 2 ćwiartka układu i zaznaczyć obszar między nimi-- 27 sty 2016, o 09:00 --ref
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
zaznaczyć na płaszczyźnie zespolonej rozwiązania spełniające
Utemperuj swoje roszczeniowe podejście bo ja osobiście tego bardzo nie lubię. To Ty przychodzisz do nas z interesem a nie my do Ciebie, więc nie licz że my odwalimy za Ciebie całą robotę. Jeśli nie podoba Ci się taki model, zawsze możesz wziąć u kogoś korepetycje i za to słono zapłacić, skoro tak trudno jest Ci wykazać minimum samodzielności.Dzonzi pisze:no nie wiem. Pomusz i nie zadawaj pytań.
Wracając do zadania - Kartezjusz napisał Ci, że trzeba wykorzystać wzór de Moivre'a. Jestem pewien, że nawet nie spróbowałeś. Sprawdź jak wygląda ten wzór i zgodnie z nim zamień \(\displaystyle{ z^3}\) na postać trygonometryczną.
-
- Użytkownik
- Posty: 228
- Rejestracja: 8 sty 2016, o 10:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lądek
- Podziękował: 10 razy
zaznaczyć na płaszczyźnie zespolonej rozwiązania spełniające
Problem rozwiązany. Nie trzeba korzystać ze wzoru de Moivre'a na potęgowanie. Jest prosty wzór na to i gdybyście go napisali od razu to zaoszczędziłbym na czasie.