Rozwiązać równanie i narysować z liczby zespolonej
\(\displaystyle{ z^{2}-4z+13}\)
nie wiem do końca jak zrobić
rozwiązać równanie liczby zespolone
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 16 sty 2016, o 13:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: olsztyn
- Peter Zof
- Użytkownik
- Posty: 585
- Rejestracja: 30 cze 2012, o 16:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa (MIMUW) / Pułtusk
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 66 razy
rozwiązać równanie liczby zespolone
\(\displaystyle{ \Delta=4^2-4 \cdot 13=-36}\)
Tak więc "pierwiastkami zespolonymi z delty" są liczby \(\displaystyle{ i\sqrt{36}}\) oraz \(\displaystyle{ (-i)\sqrt{36}}\)
Więc rozwiązania są dane jako \(\displaystyle{ z_1=\frac{4+6i}{2}=2+3i}\) oraz
\(\displaystyle{ z_2=\frac{4-6i}{2}=2-3i}\)
Tak więc "pierwiastkami zespolonymi z delty" są liczby \(\displaystyle{ i\sqrt{36}}\) oraz \(\displaystyle{ (-i)\sqrt{36}}\)
Więc rozwiązania są dane jako \(\displaystyle{ z_1=\frac{4+6i}{2}=2+3i}\) oraz
\(\displaystyle{ z_2=\frac{4-6i}{2}=2-3i}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 16 sty 2016, o 13:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: olsztyn