Wielomian z ułamkiem

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
timus221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 579
Rejestracja: 13 sty 2011, o 20:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 120 razy
Pomógł: 7 razy

Wielomian z ułamkiem

Post autor: timus221 »

Rozwiązując taki przykład:

\(\displaystyle{ \frac{x}{2-3i}+ \frac{y}{3+2i}=1}\)

Należy njapierw pomnozyć kazdy ułamek przez jego sprzężenie
\(\displaystyle{ \frac{x \cdot (2+3i)}{(2-3i)(2+3i)}+ \frac{y(3-2i)}{(3+2i)(3-2i)}=1}\)


czy sprowadzic do wspolnego mianownika ?
\(\displaystyle{ \frac{x(3+2i)+y(2-3i)}{(2-3i)(3+2i)}=1}\)


Wyniki wychodza rózne w zaleznosci od metody
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Wielomian z ułamkiem

Post autor: a4karo »

KOlejniśc jest dowolna. Jeżeli nir robisz błędów rachunkowych, to wynik wyjdzie taki sam.

Nie pokażesz rachunków, to nie dostaniesz pomocy.

Równie dobrze możesz pomnożyc przez iloczyn mianowników.
ODPOWIEDZ