W jaki sposób mam wykorzystać tutaj wzór Moivre'a?
\(\displaystyle{ \frac{ \left( 1+i\right) ^{6} }{\left( \sqrt{3}-i \right) ^{5} }=}\)
Oblicz ze wzoru Moivre'a
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Oblicz ze wzoru Moivre'a
\(\displaystyle{ \frac{ \left( 1+i\right) ^{6} }{\left( \sqrt{3}-i \right) ^{5} }= \frac{\left[ \sqrt{2}(\cos \frac{ \pi }{4} +i \sin \frac{ \pi }{4} ) \right]^6 }{\left[ 2(\cos \frac{ -\pi }{6} +i \sin \frac{ -\pi }{6})\right]^5 }=....}\)