Argument liczby zespolonej

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
go_no
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 28 gru 2015, o 20:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: gda

Argument liczby zespolonej

Post autor: go_no »

Jak obliczyć \(\displaystyle{ \alpha :
\begin{cases} \cos \alpha = \frac{2 \sqrt{3} -2}{4 \sqrt{2} } \\[1ex] \sin \alpha = \frac{2 \sqrt{3} +2}{4 \sqrt{2} } \end{cases} ?}\)

Wynik to \(\displaystyle{ \frac{5}{12} \pi}\)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Argument liczby zespolonej

Post autor: a4karo »

1 stwierdzić w której ćwiartce jest kąt.
2 obliczyć \(\displaystyle{ \sin 2\alpha}\)
go_no
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 28 gru 2015, o 20:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: gda

Argument liczby zespolonej

Post autor: go_no »

Tylko wtedy wychodzi wynik
\(\displaystyle{ \frac{ \pi }{12}
\sin 2\alpha =2\sin \alpha \cos \alpha = 2 \cdot \frac{2 \sqrt{3}-2 }{4 \sqrt{2} } \cdot \frac{2 \sqrt{3}+2 }{4 \sqrt{2} } = \frac{3-1}{4} = \frac{1}{2}

\sin 2 \alpha =\sin \frac{ \pi }{6}
\alpha = \frac{ \pi }{12}}\)
Straznik Teksasu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 426
Rejestracja: 29 paź 2015, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 90 razy

Argument liczby zespolonej

Post autor: Straznik Teksasu »

\(\displaystyle{ \sin(2\alpha)=\sin( \frac{\pi}{6} )=\sin( \frac{5\pi}{6} )= \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ 2\alpha=\frac{\pi}{6}}\) lub \(\displaystyle{ 2\alpha=\frac{5\pi}{6}}\)
Popatrz na wykres sinusa (\(\displaystyle{ 2\alpha}\) może zawierać też się w drugiej ćwiartce, aby \(\displaystyle{ \alpha}\) było w pierwszej). Dlatego masz 2 rozwiązania.
Tylko 1 z nich spełnia nierówność \(\displaystyle{ \sin(\alpha)>\cos(\alpha)}\)
ODPOWIEDZ