Mam tutaj rozwiązać nierówność ze względu na zmienną \(\displaystyle{ x\in \RR}\)
\(\displaystyle{ \Re \left( \frac{6+x-i}{x-4} \right) +\Im \left( \frac{2x+1+xi}{x-1} \right) \le 0}\)
Prosiłabym o jakieś wskazówki , bo nie wiem co to znaczy rozwiązać ze względu na zmienną x , Próbowałam zrobić to tak , że to co jest w nawiasie Re rozdzieliłam na urojone i rzeczywiśte , i to co było rzeczywiste dałam \(\displaystyle{ \le 0}\) i analogicznie zrobiłam do Im ale wynik wyszedł błędny , więc jak to inaczej rozwiązać ?
Rozwiązywanie nierówności
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 14 gru 2015, o 16:16
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
Rozwiązywanie nierówności
no to tak :
\(\displaystyle{ \Re \left( \frac{6+x}{x-4} + \frac{-i}{x-4} \right) +\Im \left( \frac{2x+1}{x-1} + \frac{xi}{x-1} \right) \le 0}\) i teraz zrobiłam następująco :
\(\displaystyle{ \frac{6+x}{x-4} \le 0}\) wyszło mi ze \(\displaystyle{ x \in [-6,4]}\)
\(\displaystyle{ \frac{x}{x-1} \le 0}\) a tutaj że \(\displaystyle{ x \in [0,1]}\)
\(\displaystyle{ \Re \left( \frac{6+x}{x-4} + \frac{-i}{x-4} \right) +\Im \left( \frac{2x+1}{x-1} + \frac{xi}{x-1} \right) \le 0}\) i teraz zrobiłam następująco :
\(\displaystyle{ \frac{6+x}{x-4} \le 0}\) wyszło mi ze \(\displaystyle{ x \in [-6,4]}\)
\(\displaystyle{ \frac{x}{x-1} \le 0}\) a tutaj że \(\displaystyle{ x \in [0,1]}\)
Ostatnio zmieniony 1 sty 2016, o 17:54 przez Dasio11, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Rozwiązywanie nierówności
Ale przecież rozwiązanie nierówności \(\displaystyle{ a+b\leq 0}\) to nie to samo co \(\displaystyle{ a\leq 0}\) i \(\displaystyle{ b\leq 0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 14 gru 2015, o 16:16
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
Rozwiązywanie nierówności
Ok już wiem jak to zrobić ,
Ułożyłam nierówność następującą \(\displaystyle{ \frac{6+x}{x-4} + \frac{x}{x-1} \le 0}\) i rozwiązanie dało poprawny wynik tzn. \(\displaystyle{ x in [-2,1) cup left[ frac{3}{2}, 4
ight)}\)
Ułożyłam nierówność następującą \(\displaystyle{ \frac{6+x}{x-4} + \frac{x}{x-1} \le 0}\) i rozwiązanie dało poprawny wynik tzn. \(\displaystyle{ x in [-2,1) cup left[ frac{3}{2}, 4
ight)}\)