Przekształcenie wyrażenia

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Mondo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 490
Rejestracja: 11 sty 2011, o 19:54
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 261 razy
Pomógł: 7 razy

Przekształcenie wyrażenia

Post autor: Mondo »

Witam,

w jaki sposób poniższy wyrażenie:

\(\displaystyle{ \frac{4+j2w}{4+j2w+\frac{1}{j0.5w} }}\)

zostało przekształcone do takiej postaci:

\(\displaystyle{ \frac{j0.5w(4+j2w)}{1+j2w+(jw)^{2}}}\)

Dzięki za pomoc
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Przekształcenie wyrażenia

Post autor: kerajs »

Licznik i mianownik ułamka pomnożono przez \(\displaystyle{ 0,5jw}\), a potem w mianowniku zmieniono kolejność składników uzyskanej tam sumy.
Mondo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 490
Rejestracja: 11 sty 2011, o 19:54
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 261 razy
Pomógł: 7 razy

Przekształcenie wyrażenia

Post autor: Mondo »

ahh masz rację, dzięki
ODPOWIEDZ