rownanie_zespolone_
-
- Użytkownik
- Posty: 70
- Rejestracja: 2 gru 2014, o 01:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koszalin
- Podziękował: 10 razy
rownanie_zespolone_
WItam, mógłby mi ktoś rozpisać krok po kroku jak obliczyć pierwiastki, znam odpowiedź ale nie wiem jak krok po kroku do niej dojśc, bardzo prosze. Delta np mi nie pomaga, a wpadniecie na pomysl jak to złożyć nie przychodzi od razu.
\(\displaystyle{ z^2 + z -1 -3i = 0}\)
\(\displaystyle{ z^2 + z -1 -3i = 0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 70
- Rejestracja: 2 gru 2014, o 01:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koszalin
- Podziękował: 10 razy
rownanie_zespolone_
NIe wiem obliczylem że :
\(\displaystyle{ |z| = 13 \\[1ex]
\cos x = \frac{5}{13} \\[1ex]
\sin x = \frac{12}{13}}\)
I nie umiem obliczyć kąta, nawet z cyklometrycznych
-- 9 gru 2015, o 23:39 --
I dlaczego mam obliczac Z z delty nie rozumiem
\(\displaystyle{ |z| = 13 \\[1ex]
\cos x = \frac{5}{13} \\[1ex]
\sin x = \frac{12}{13}}\)
I nie umiem obliczyć kąta, nawet z cyklometrycznych
-- 9 gru 2015, o 23:39 --
I dlaczego mam obliczac Z z delty nie rozumiem
-
- Użytkownik
- Posty: 70
- Rejestracja: 2 gru 2014, o 01:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koszalin
- Podziękował: 10 razy
rownanie_zespolone_
Dobrze myśle ? :
\(\displaystyle{ \left( \sqrt{5+12i} \right) ^2 = (x+iy)^2 \\[1ex]
5+12i = x^2-y^2 +2xyi \\[1ex]
x^2-y^2 = 5 \\[1ex]
2xy = 12}\)
\(\displaystyle{ \left( \sqrt{5+12i} \right) ^2 = (x+iy)^2 \\[1ex]
5+12i = x^2-y^2 +2xyi \\[1ex]
x^2-y^2 = 5 \\[1ex]
2xy = 12}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 70
- Rejestracja: 2 gru 2014, o 01:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koszalin
- Podziękował: 10 razy
rownanie_zespolone_
ALe po podstawieniu nie wychodzi nic ładnego:
\(\displaystyle{ xy = 6 \\[1ex]
y = \frac{6}{x} \\[1ex]
\left( x - \frac{6}{x} \right) \left( x + \frac{6}{x} \right) = 5 \\[1ex]
x^4 -5x^2 -36 = 0}\)
I tu nic ładnego nie wyjdzie ;
\(\displaystyle{ xy = 6 \\[1ex]
y = \frac{6}{x} \\[1ex]
\left( x - \frac{6}{x} \right) \left( x + \frac{6}{x} \right) = 5 \\[1ex]
x^4 -5x^2 -36 = 0}\)
I tu nic ładnego nie wyjdzie ;
-
- Użytkownik
- Posty: 70
- Rejestracja: 2 gru 2014, o 01:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koszalin
- Podziękował: 10 razy
rownanie_zespolone_
OK mam :
\(\displaystyle{ z = 3 + 2i \\[1ex]
\vee \\[1ex]
z = -3 -2i}\)
Ale to dopiero delta
\(\displaystyle{ z = 3 + 2i \\[1ex]
\vee \\[1ex]
z = -3 -2i}\)
Ale to dopiero delta
-
- Użytkownik
- Posty: 70
- Rejestracja: 2 gru 2014, o 01:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koszalin
- Podziękował: 10 razy
rownanie_zespolone_
wyjdzie to samo nie wazne co podstawie w miejsce pierwiastka z delty ?-- 10 gru 2015, o 00:10 --ok jest dzięki