Mnożenie liczb zespolonych - gdzie błąd?

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
bielu000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 94
Rejestracja: 12 gru 2010, o 15:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Berest
Podziękował: 2 razy

Mnożenie liczb zespolonych - gdzie błąd?

Post autor: bielu000 »

Hej, na elektrotechnice podczas liczenia impedancji zastępczej było takie działanie do policzenia:
\(\displaystyle{ \left(10 – j318,5 \right) * \left(5,85 +j103,69 \right) = j2899,525 + 3383,77}\)

Albo już zgłupiałem od tego liczenia albo coś tutaj jest nie tak bo według mnie wynik powinien
wynosić \(\displaystyle{ \left( 33083,77 + j826,325\right)}\)
Jeśli się mylę, to dlaczego?
Pytam na forum, bo niestety nie profesor tak średnio patrzył jak gość to robił przy tablicy, a na forum klasowych też chętnych nie ma, żeby to sprawdzić.


//Wrzucam drugi raz, bardzo dawno nie byłem na forum więc zapomniałem, że kluczowe rzeczy wpisujemy zgodnie z zasadami LaTeX, za co serdecznie przepraszam
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

Mnożenie liczb zespolonych - gdzie błąd?

Post autor: florek177 »

komputer mówi, że dobrze
bielu000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 94
Rejestracja: 12 gru 2010, o 15:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Berest
Podziękował: 2 razy

Mnożenie liczb zespolonych - gdzie błąd?

Post autor: bielu000 »

Tzn poprawnie jest, które rozwiązanie, moje czy to pierwsze?-- 10 gru 2015, o 00:28 --Oki już mam Dzięki - do zamknięcia.
ODPOWIEDZ