suma pierwiastków liczby zespolonej
suma pierwiastków liczby zespolonej
Mam obliczyć sumę pierwiastków piątego stopnia z liczby zespolonej \(\displaystyle{ z=7 - 5i}\). Sprowadzenie do postaci trygonometrycznej, nic nie da. Wiem, że trzeba zastosować wzór na sumę ciągu geometrycznego. Ale nie potrafię tego zrobić. Mógłby mi ktoś pomóc.
- NogaWeza
- Użytkownik
- Posty: 1481
- Rejestracja: 22 lis 2012, o 22:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 147 razy
- Pomógł: 300 razy
suma pierwiastków liczby zespolonej
Masz \(\displaystyle{ z^5 = 7 - 5i}\), czyli \(\displaystyle{ z^5 + 5i - 7 = 0}\). Próbowałeś wykorzystać wzory Viete'a?
suma pierwiastków liczby zespolonej
Podniosłeś liczbę zespolona do potęgi piątej z lewej strony. A z prawej \(\displaystyle{ 7-5i}\) nie. Dlatego uważam że zastosowanie wzoru vieta będzie błędem. To trzeba obliczyć wzorem gausa na sumę ciągu geometrycznego. Sprowadzenie do liczby zespolonej w postaci trygonometrycznej/wykladniczej nie da nic , ponieważ mamy nie fajny moduł. Tutaj poniżej , jest nie udana próba zrobienia tego zadania z ciągiem.
Pozdrawiam. Dziękuję z góry za pomoc.
Kod: Zaznacz cały
http://wmirepo.xyz/Algebra_liniowa_A1/Algebra_liniowa_A1_-_Kartkowka_08_-_2010-2011_zimowy.jpg
Pozdrawiam. Dziękuję z góry za pomoc.
suma pierwiastków liczby zespolonej
Nie będzie błędem, będzie poprawnym sposobem na rozwiązanie tego zadania.Dlatego uważam że zastosowanie wzoru vieta będzie błędem.
suma pierwiastków liczby zespolonej
A z sumą, wiecie jak to zrobić? Wykładowca opisywał na ciągu geometrycznym sumę pierwiastków przez co. Oczekuje takiego rozwiązania na kartkówce. Dlatego tak się upieram przy tym sposobie.
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10225
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
suma pierwiastków liczby zespolonej
Niech \(\displaystyle{ w}\) będzie którymś pierwiastkiem \(\displaystyle{ 5}\)-tego stopnia z \(\displaystyle{ 7 - 5i}\) oraz niech \(\displaystyle{ \varepsilon = e^{\frac{2 \pi i}{5}}}\) (pierwiastek pierwotny \(\displaystyle{ 5}\)-tego stopnia z \(\displaystyle{ 1}\)). Wtedy wszystkie pierwiastki wyrażają się wzorami:
\(\displaystyle{ w_k = w \cdot \varepsilon^k}\) dla \(\displaystyle{ k = 0, 1, 2, 3, 4.}\)
Stąd
\(\displaystyle{ w_0 + w_1 + w_2 + w_3 + w_4 = w \cdot \left[ 1 + \varepsilon + \varepsilon^2 + \varepsilon^3 + \varepsilon^4 \right] = w \cdot \frac{1-\varepsilon^5}{1-\varepsilon}.}\)
Ale \(\displaystyle{ \varepsilon^5 = 1,}\) więc ta suma wynosi \(\displaystyle{ 0.}\)
Rozwiązanie używające wzorów Viete'a też jest poprawne, a nawet trochę sprytniejsze.
\(\displaystyle{ w_k = w \cdot \varepsilon^k}\) dla \(\displaystyle{ k = 0, 1, 2, 3, 4.}\)
Stąd
\(\displaystyle{ w_0 + w_1 + w_2 + w_3 + w_4 = w \cdot \left[ 1 + \varepsilon + \varepsilon^2 + \varepsilon^3 + \varepsilon^4 \right] = w \cdot \frac{1-\varepsilon^5}{1-\varepsilon}.}\)
Ale \(\displaystyle{ \varepsilon^5 = 1,}\) więc ta suma wynosi \(\displaystyle{ 0.}\)
Rozwiązanie używające wzorów Viete'a też jest poprawne, a nawet trochę sprytniejsze.