Równanie zespolone

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
proudPolak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 7 lip 2015, o 15:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mazowsze

Równanie zespolone

Post autor: proudPolak »

\(\displaystyle{ z^{2}=4\overline{z}}\)
Liczę:
\(\displaystyle{ x^{2}+2iy+y^{2}=4x+4iy

2y=-4y \Rightarrow \Rightarrow y=0

zatem:

x(x-4)=0

z={0, 4}}\)


Wszystko fajnie, tylko, że w wyniku są jeszcze dwie liczby, gdzie się ukryły?
Awatar użytkownika
Poszukujaca
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2775
Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1019 razy
Pomógł: 166 razy

Równanie zespolone

Post autor: Poszukujaca »

Masz błąd: \(\displaystyle{ (x+iy)^{2}=x^{2}+2iy-y^{2}}\)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Równanie zespolone

Post autor: a4karo »

Poszukujaca pisze:Masz błąd: \(\displaystyle{ (x+iy)^{2}=x^{2}+2iy-y^{2}}\)
Masz więcej błędów: przelicz to jeszcze raz. I Poszukująca też ma błąd. Znajdź go
Awatar użytkownika
Poszukujaca
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2775
Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1019 razy
Pomógł: 166 razy

Równanie zespolone

Post autor: Poszukujaca »

Przepraszam. Zjadłam iksa - \(\displaystyle{ 2ixy}\).
ODPOWIEDZ