Uproszczenie wyrażenia zespolonego

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Mondo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 490
Rejestracja: 11 sty 2011, o 19:54
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 261 razy
Pomógł: 7 razy

Uproszczenie wyrażenia zespolonego

Post autor: Mondo »

Witam,

dlaczego poniższe wyrażenie:

\(\displaystyle{ Re(w \cdot Vm \cdot e ^{jwt} e^{j \phi} e^{j \cdot 90} )}\)

uprościło się do:

\(\displaystyle{ Re(jwVe^{jwt})}\)

Wiem, że \(\displaystyle{ V = V _{m}e^{j \phi}}\)

ale w jaki sposób uproszczono \(\displaystyle{ e^{j90}}\)

Dzięki
miodzio1988

Uproszczenie wyrażenia zespolonego

Post autor: miodzio1988 »

Rozpisz czym jest ten składnik ze wzoru Eulera
Mondo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 490
Rejestracja: 11 sty 2011, o 19:54
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 261 razy
Pomógł: 7 razy

Uproszczenie wyrażenia zespolonego

Post autor: Mondo »

ahh no oczywiście, dzięki za pomoc i przepraszam za trywialne pytanie
ODPOWIEDZ