\(\displaystyle{ A=\{ z \in C: \quad | \frac{z+10i}{z+8-6i} \ge 1 |\}}\)
wyszło mi, że \(\displaystyle{ y \ge \frac{1}{2} x}\)
a teraz mam
\(\displaystyle{ B=\{ z \in C: \quad z^2 \in A\}}\)
i o co chodzi z tym zbiorem \(\displaystyle{ B}\)? Jak się za coś takiego w ogóle zabierać?
Edit:
to znaczy tyle, że \(\displaystyle{ f(z) = z^2}\) i\(\displaystyle{ B = f(A)}\) ?
funkcja zespolona
-
- Użytkownik
- Posty: 1330
- Rejestracja: 10 paź 2004, o 13:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów
- Pomógł: 104 razy
funkcja zespolona
Ad edycji:
Wtedy byłoby napisane \(\displaystyle{ B = \{z^2 \in\mathbb{C}: z \in A\}}\).
Pierwszy zbiór to (o ile poprawnie policzyłeś) \(\displaystyle{ A = \{ z \in\mathbb{C}: Imz \geq \frac{1}{2}Rez}\).
A teraz zadanie. Jeśli \(\displaystyle{ z = x+iy}\), to \(\displaystyle{ z^2 = x^2 - y^2 + 2xiy}\). Ponadto
\(\displaystyle{ B = \{ z\in \mathbb{C}: Im(z^2) \geq \frac{1}{2}Re(z^2)\}}\).
Dalej sam.
Wtedy byłoby napisane \(\displaystyle{ B = \{z^2 \in\mathbb{C}: z \in A\}}\).
Pierwszy zbiór to (o ile poprawnie policzyłeś) \(\displaystyle{ A = \{ z \in\mathbb{C}: Imz \geq \frac{1}{2}Rez}\).
A teraz zadanie. Jeśli \(\displaystyle{ z = x+iy}\), to \(\displaystyle{ z^2 = x^2 - y^2 + 2xiy}\). Ponadto
\(\displaystyle{ B = \{ z\in \mathbb{C}: Im(z^2) \geq \frac{1}{2}Re(z^2)\}}\).
Dalej sam.