uproszczenie ułamka zespolonego

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
MichalProg
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 411
Rejestracja: 28 cze 2011, o 21:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 1 raz

uproszczenie ułamka zespolonego

Post autor: MichalProg »

Należy uprościć wyrażenie:

\(\displaystyle{ \frac{(1 + i) ^{15}}{(1 - i \sqrt{3})^{8} }}\)

Wyszło mi:

\(\displaystyle{ \frac{1 - i}{1 - i \sqrt{3}} = \frac{1}{4} \cdot [( \sqrt{3} +1) + i( \sqrt{3} - 1)]}\)

W odpowiedzi wynik jest podobny, ale inny (zamieniona część rzeczywista z urojoną, z mojej odpowiedzi). Czy byłby ktoś tak dobry, i sprawdził? Ja sprawdzałem i nie widzę błędu.
Ostatnio zmieniony 28 lis 2015, o 22:06 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

uproszczenie ułamka zespolonego

Post autor: Premislav »

Masz źle. Powinno być \(\displaystyle{ \frac{1}{ \sqrt{2} } \frac{ \frac{1}{ \sqrt{2} }-i \frac{1}{ \sqrt{2} } }{- \frac{1}{2}-i \frac{ \sqrt{3} }{2} }= \frac{1-i}{-1-\sqrt{3}i}=...}\) (to, co w odpowiedziach) - pewnie błąd w obliczeniach, tak to zwykle bywa w tych beznadziejnych zadaniach na de Moivre'a (ciekawe, czy istnieje choć jedna osoba na świecie, która je lubi).
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

uproszczenie ułamka zespolonego

Post autor: a4karo »

Ja lubię
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5749
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

uproszczenie ułamka zespolonego

Post autor: arek1357 »

Ja nie lubię
ODPOWIEDZ